• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Obama si Castro si-au dat mana si au participat pentru prima data la un summit impreuna

Obama si Castro si-au dat mana si au participat pentru prima data la un summit impreuna

Presedintii cubanez Raul Castro si american Barack Obama si-au dat mana vineri si au participat impreuna, pentru prima data de la intreruperea relatiilor intre Statele Unite si Cuba in 1961, la deschiderea lucrarilor Summitului Americilor, in Panama, relateaza DPA in pagina electronica.

Cei doi sefi de stat au schimbat, de asemenea, cateva cuvinte inainte sa participe la reuniune, a mai anuntat Bernadette Meehan, o purtatoare de cuvant a Consiliului National american pentru Securitate (NSC).
 
Cuba a fost invitata sa participe pentru prima data la acest summit regional.
 
"Prezenta aici, astazi, a presedintelui Cubei Raul Castro incarneaza o dorinta exprimata de numeroase tari din regiune", a declarat secretarul general al ONU Ban Ki-moon.
 
Castro a ras si a discutat cu presedintele panamez Juan Carlos Varela si cu sotia acestuia, dupa care s-a alaturat celorlalti lideri din regiune, asezati pe trei randuri, pentru o fotografie de familie.
 
Strangerea de mana a sefilor de stat american si cubanez este ultimul dintr-o serie de gesturi simbolice de destindere, dupa ce Obama si Castro au lansat anul trecut un proces de normalizare a relatiilor dintre cele doua tari.
 
Cei doi presedinti urmeaza sa participe la o reuniune bilaterala sambata.
 
Statele Unite si Cuba si-au intrerupt relatiile diplomatice in urma Revolutiei cubaneze si nationalizarii firmelor americane de pe insula comunista, in 1960.

11 aprilie 2015 10:57
Modifică setările cookies