• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Obama, pregatit sa puna capat colectarii datelor telefonice in Statele Unite

Obama, pregatit sa puna capat colectarii datelor telefonice in Statele Unite

Presedintele Barack Obama a optat marti pentru o reformare a programului de supraveghere al NSA, pentru a pune capat colectarii datelor telefonice americane de catre stat, o decizie pe care Edward Snowden a calificat-o drept "punct de cotitura", relateaza AFP.

Presedintele american a fixat pentru vineri termenul limita pentru gasirea unei solutii care ar permite NSA sa supravegheze numerosi suspecti in conformitate cu necesitatea de a respecta libertatile constitutionale ale americanilor si de a minimiza riscurile intruziunii in viata privata.
 
Aceasta reforma "va garanta faptul ca statul nu detine astfel de metadate", a explicat Obama, la Haga. "Cred ca (reforma) ne va permite sa luam masurile necesare pentru a raspunde unor pericole de atentate teroriste, dar sa o facem intr-un mod care va lua in considerare ingrijorarile" populatiei, a adaugat el.
 
De asemenea, aceste schimbari ar putea sa includa o durata foarte redusa de pastrare a informatiilor de catre NSA. In prezent, NSA poate sa pastreze informatiile timp de cinci ani.
 
Necesitatea de a reforma procedurile NSA a aparut in urma unui scandal global, provocat de publicarea unor documente furnizate de catre fostul consultant NSA Edward Snowden, privind amploarea programelor americane de spionaj.

26 martie 2014 08:51
Modifică setările cookies