Oamenii de știință au găsit o modalitate de a îndoi și întinde diamantul, cel mai dur material din lume |
||
O echipă internaţională de cercetători a descoperit, în urma unui studiu care a fost publicat joi, că diamantul, cel mai dur material natural, poate fi îndoit şi întins într-un mod similar cauciucului şi, în plus, poate reveni la forma sa iniţială, relatează agenţia Xinhua, preluată de Agerpres.
Un studiu publicat joi în jurnalul Science a deschis calea către realizarea unei varietăţi de dispozitive bazate pe diamante ce vor putea fi utilizate în diverse scopuri, de la aplicaţii de detectare şi instrumente de stocare a datelor până la tehnici de imagistică in vivo biocompatibile, optoelectronică şi noi modalităţi de administrare a substanţelor medicamentoase.
Echipa de cercetători condusă de Dao Ming de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) a demonstrat că acele înguste de diamante, similare ca formă vârfurilor de cauciuc de la capătul unor periuţe de dinţi însă cu dimensiuni de doar câteva sute de nanometri (miliardimi dintr-un metru), pot fi flexate şi întinse cu până la 9% fără a se rupe şi pot reveni la configuraţia lor iniţială.
"Am dezvoltat o tehnică nanomecanică unică pentru a controla cu precizie şi pentru a cuantifica întinderea elastică ultra-mare distribuită în mostrele de nanodiamant', a declarat Lu Yang, coautor şi profesor asociat de inginerie mecanică şi biomedicală la Universitatea chineză din Hong Kong.
Diamantul obişnuit, în forma sa brută, are o limită de întindere cu mult sub pragul de 1%, potrivit cercetătorilor.
Cu ajutorul unui microscop electronic de scanare pentru înregistrarea video în timp real a procesului, echipa a utilizat o sondă diamant pentru a exercita presiune pe laturile nano-acelor de diamant, care au fost cultivate printr-un proces special numit depunere chimică de vapori şi şlefuite în forma finală.
Echipa a măsurat cât de mult putea să se îndoaie fiecare ac înainte de a se rupe. Cercetătorii au stabilit că întinderea maximă a diamantului la scară nanometrică era de 9%.
"Deformarea controlată a îndoirii permite de asemenea controlul precis şi modificarea din zbor a întinderii maxime a nano-acului sub limita sa de rupere", a completat Dao, coautor al studiului.
"Aceasta lucrare demonstrează de asemenea că ceea ce nu este posibil în mod obişnuit la scări macroscopice şi microscopice se poate produce la scară nano în care specimenul este alcătuit din doar câteva zeci sau sute de atomi, iar raportul suprafaţă - volum este mare", a explicat Subra Suresh, preşedintele Universităţii Tehnologice Nanyang din Singapore.
În plus, cercetătorii au demonstrat că nano-acele de diamante policristaline, caz în care fiecare ac conţine multe granule nanometrice sau cristale de diamant, pot rezista unei întinderi elastice reversibile de până la 4% înainte de a se rupe.
Dat fiind faptul că flexibilitatea maximă poate fi modificată în timp real între zero şi 9% în cazul nano-diamantelor, există numeroase posibilităţi de utilizare a proprietăţilor materialelor, neexplorate anterior.
20 aprilie 2018 11:11 |