• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
O scrisoare a savantului care a descifrat structura ADN-ului, vanduta cu 6 milioane de dolari

O scrisoare a savantului care a descifrat structura ADN-ului, vanduta cu 6 milioane de dolari

O scrisoare a lui Francis Crick, in care acest savant britanic premiat cu Nobelul pentru medicina in 1962 ii povestea fiului sau in varsta de 12 ani felul in care a descoperit structura ADN-ului, a fost vanduta la licitatie, miercuri, cu 6 milioane de dolari, la New York, informeaza AFP.

Scrisoarea acestui biolog era estimata intre 1 milion si 2 milioane de dolari. Licitatia a fost organizata de casa Christie's. 

"Eu si Jim Watson am facut probabil o descoperire foarte importanta", afirma la inceputul scrisorii Francis Crick, adresandu-se fiului sau aflat intr-un internat scolar, explicandu-i ca au "construit un model pentru structura acidului dezoxiribonucleic, denumit ADN". Aceasta structura "este foarte frumoasa", adauga savantul britanic.  "Cu alte cuvinte, credem ca am descoperit mecanismul de copiere de baza, prin care viata devine viata", afirma Crick in aceasta scrisoare de sapte pagini, scrisa pe 19 martie 1953.  "Intelegi de ce suntem foarte entuziasmati. Citeste aceste lucruri cu mare atentie, pentru a le intelege. Cand vei veni acasa, iti voi arata modelul", a adaugat Francis Crick. 

Francis Crick (1916-2004) a primit alaturi de James Watson si de Maurice Wilkins premiul Nobel pentru medicina in 1962, pentru descoperirea structurii in forma de dubla spirala a ADN-ului. Savantul britanic a fost recompensat si cu medalia Copley, in 1975.  Mostenitorii sai au decis sa vanda si aceasta medalie, scoasa la vanzare pentru suma de 250.000 de dolari, de casa Heritage Auctions, la New York, joi, alaturi de alte obiecte care au apartinut cercetatorului, precum halatul sau de laborator.

O parte din sumele incasate vor fi donate in favoarea programelor de cercetari stiintifice si vor finanta activitatea Institutului Francis Crick, care va fi inaugurat la Londra, in anul 2015.


11 aprilie 2013 12:36
Modifică setările cookies