• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
O particula inrudita cu bosonul lui Higgs ar putea face calculatoarele de 3000 de ori mai puternice

O particula inrudita cu bosonul lui Higgs ar putea face calculatoarele de 3000 de ori mai puternice

Existenta particulei elementare era cunoscuta inca de acum 85 de ani, insa nimeni nu a observat-o pana acum: descoperirea fermionului lui Weyl ar putea creste mult puterea calculatoarelor, scrie huffingtonpost.fr.

O echipa a Universitatii Princeton a reusit pentru prima oara sa observe particula in laborator.

Fizicianul Herman Weyl ii prezisese existenta inca din 1929, cu ajutorul calculelor matematice. Oarecum ca in cazul bosonului lui Higgs.

Fermionul este o particula elementara a materiei.

Ceea ce o face unica este absenta masei. Spre deosebire de electron, nu are greutate, ceea ce constituie un imens avantaj. Insa tot din cauza ei se poate si pierde daca intalneste un obstacol pe drum. Insa in cristalul cu tantal si arsenic fermionii lui Weyl nu se pierd niciodata.

"Este ca si cum ar avea sistem GPS si ar putea calatori fara sa se disperseze niciodata", spune Zahid Hasan, seful echipei de cercetatori, potrivit Agerpres.

In plus, aceasta particula nu genereaza caldura, in timp de electronul da. Caldura este una din principalele limite ale calculatoarelor, amintesc cercetatorii.

"Cele doua caracteristici ar putea fi un noroc pentru viitorul electronicii, indeosebi pentru dezvoltarea calculatoarelor cuantice", de 3.600 de ori mai puternice decat clasicele PC-uri.


20 iulie 2015 16:36
Modifică setările cookies