O noua molecula indispensabila vietii, descoperita pe planeta Marte |
||
Oamenii de stiinta americani au folosit unul dintre instrumentele aflate la bordul roverului martian Curiosity si au detectat pentru prima data azot la suprafata planetei Marte, sub forma de nitrat (NO3), un element esential al vietii, a anuntat marti NASA, informeaza 20minutes.fr, potrivit Mediafax.
Nitratii reprezinta o categorie de molecule care contin azot sub o forma ce poate fi utilizata de catre organismele vii, a explicat agentia spatiala americana. Aceasta descoperire a adus astfel o dovada in plus a faptului ca Marte a reunit in trecut conditii propice pentru existenta vietii.
Azotul este indispensabil pentru toate formele de viata cunoscute, intrucat el reprezinta un element-cheie pentru molecule mai mari, precum ADN-ul, care codifica instructiunile genetice ale vietii. Pe Terra, ca si pe Marte, azotul se afla in stare gazoasa in atmosfera, sub forma a doi atomi atasati unul de altul care, astfel, nu pot sa se combine prea usor cu alte molecule.
Insa atomii de azot trebuie sa fie ori singuri, ori fixati de molecule de oxigen, pentru a putea genera acele reactii chimice care sunt indispensabile vietii.
O molecula de nitrat, alcatuita dintr-un atom de azot si trei atomi de oxigen, reprezinta o sursa de azot deja fixat si care poate astfel sa se combine apoi cu o varietate de alti atomi si de molecule.
Totusi, oamenii de stiinta americani au subliniat faptul ca nu exista deocamdata niciun indiciu care sa sugereze ca acele molecule de nitrat, descoperite de un instrument aflat la bordul roverului martian Curiosity, ar proveni de la un organism viu. Suprafata lui Marte este in prezent complet neospitaliera pentru orice forma de viata cunoscuta.
Robotul Curiosity, cel mai sofisticat robot explorator trimis vreodata de oameni pe o alta planeta, realizat cu un cost total de 2,5 miliarde de dolari, este operat de inginerii de la NASA din Laboratorul Pasadena din California. 25 martie 2015 11:14 |