• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
O enzima care reduce masa de grasime din corpul uman, descoperita de cercetatori

O enzima care reduce masa de grasime din corpul uman, descoperita de cercetatori

O enzima care reduce in mod natural masa de grasime din corpul uman a fost descoperita de cercetatorii americani, aceasta fiind situata in grasimea bruna si putand duce la pierderea in greutate prin arderea de calorii fara a le depozita, conform unui studiu publicat in revista 'Cell', citat de site-ul pourquoidocteur.fr.

Grasimea bruna, un tesut adipos foarte putin prezent la om, are tendinta de a favoriza pierderea in greutate, insa mecanismul prin care se produce acest fenomen a fost pana acum neclar pentru oamenii de stiinta. O echipa a institutului Dana-Farber Cancer Institute din Boston a reusit sa ridice partial valul de pe acest mister in cursul acestei cercetari.

Oamenii de stiinta au constituit un grup de soareci obezi cu un regim alimentar gras si apoi au urmarit tesutul adipos al animalelor. In regnul animal exista trei forme de grasime: cea alba, care stocheaza caloriile, grasimea bruna, care arde energia si grasimea bej, care este mai echilibrata.

In ultimele doua cazuri, consumul de glucoza se modifica. In loc sa transforme caloriile si apoi sa stocheze excesul, celulele grasimii brune si bej separa cele doua procese si pur si simplu ard glucoza. Aceasta "ardere a grasimii" permite pierderea in greutate, au explicat cercetatorii.

Un prim mecanism al acestui proces a fost identificat in mitocondrii, a caror prezenta abundenta explica culoarea diferita a grasimii brune. Proteina UCP1 a fost considerata drept singura sursa responsabila de acest fenomen.

Insa echipa de cercetatori americani a descoperit si o functionare alternativa. Enzima PM20D1, secretata de grasimea bruna si de cea bej declanseaza, de asemenea, procesul de "ardere a grasimii". Pentru aceasta sunt eliberati aminoacizi care transforma energia in caldura. Cercetatorii au anuntat prin acest studiu asupra soarecilor ca fenomenul a fost confirmat.

Proteina a fost injectata rozatoarelor obeze. Dupa opt zile, aminoacizii au declansat o pierdere majora in greutate si numai in tesuturile grase deoarece concentratia lor in sange era crescuta.

Aceste date sugereaza ca fie enzima PM20D1, fie aminoacizii N-acyl pot fi utilizati in scopuri terapeutice in tratamentul obezitatii sau al altor tulburari asociate obezitatii, cum ar fi diabetul si steatohepatita nealcoolica, considera oamenii de stiinta.

Potrivit acestora, va mai dura multi ani pana la aplicarea unui astfel de tratament pe oameni, mai ales deoarece grasimea bruna este foarte putin prezenta la acestia. Prin urmare, pana atunci ar trebui dezvoltate metodele de a tine greutatea sub control. Miza unei atentii sporite acordate acestei probleme de sanatate este atat o mai buna prevenire a obezitatii si a bolilor asociate, dar si a unor forme de cancer favorizate de excesul de greutate, mai noteaza pourquoidocteur.fr.

6 iulie 2016 10:06
Modifică setările cookies