O delegatie de la Tiraspol merge, astazi, la Moscova pentru discutii privind Transnistria |
||
O delegatie a Sovietului Suprem de la Tiraspol ar urma sa mearga joi intr-o vizita la Moscova, pentru a-i transmite presedintelui Dumei de Stat ruse, Serghei Nariskin, solicitarea in vederea recunoasterii independentei regiunii transnistrene si alipirii la Rusia, relateaza Europa Libera online.
Sovietul Suprem (Parlamentul) de la Tiraspol a votat miercuri, in unanimitate, o solicitare catre Duma de Stat (Camera inferiora a Parlamentul rus), Consiliul Federatiei si presedintele Vladimir Putin in vederea recunoasterii independentei regiunii transnistrene si alipirii la Rusia. Solicitarea va fi expediata si la ONU si OSCE, scrie Mediafax.
Presedintele Parlamentului de la Chisinau, Igor Corman, se afla, la randul sau, joi, in Rusia, unde va participa la Consiliul Adunarii Interparlamentare a statelor din Comunitatea Statelor Independente (CSI), care se va desfasura la Sankt Petersburg.
Igor Corman are programate intrevederi cu Serghei Nariskin, presedintele Dumei de Stat a Federatiei Ruse, Valentina Matvienko, presedintele Consiliului AIP a CSI si Anatoli Rubinov, presedintele Consiliului Republicii al Adunarii Nationale a Belarusului.
Potrivit agentiei Itar-Tass, deputatii din regiunea transnistreana au solicitat miercuri liderului de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, sa initieze procedura de recunoastere a Transnistriei ca stat suveran pentru alipirea ulterioara la Rusia."Scopul final al poporului transnistrean este recunoasterea statului creat", a declarat vicepresedintele Sovietului Suprem, Serghei Ceban.
Dupa anexarea peninsulei Crimeea de catre Rusia, presedintele Sovietul Suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, a trimis o scrisoare Dumei de Stat prin care a cerut ca Moscova sa examineze posibilitatea alipirii si a regiunii transnistrene. Initiativa a fost respinsa categoric de autoritatile de la Chisinau, iar Moscova a dat asigurari ca nu are in vedere recunoasterea regiunii separatiste, unde detine un contingent militar.
In contextul crizei din Ucraina, autoritatile separatiste de la Tiraspol au facut de mai multe ori referire la referendumul care a avut loc in regiune la 17 septembrie 2006, cand peste 97 la suta dintre locuitori s-au pronuntat in favoarea independentei si alipirii la Rusia. Rezultatele referendumului nu au fost recunoscute de Republica Moldova, Rusia si nici de comunitatea internationala.
17 aprilie 2014 09:15 |