• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
O capsula spatiala cu soareci, soparle si melci la bord a revenit pe Terra

O capsula spatiala cu soareci, soparle si melci la bord a revenit pe Terra 

O capsula spatiala ruseasca, avand la bord soareci, soparle si melci, a revenit pe Terra duminica, dupa o luna petrecuta in spatiu in cadrul unui proiect de cercetari stiintifice realizate in vederea unui zbor catre Marte, informeaza AFP.

Capsula Bion-M, franata de o parasuta, a aterizat cu bine in regiunea Orenburg, la o distanta de 1.200 km sud-est de Moscova, au anuntat autoritatile ruse din domeniul spatial.  La bordul ei s-au aflat 45 soareci, 8 gerbili (rozatoare mici) din Mongolia, 15 soparle, 20 melci si alte organisme vii, plasate in compartimente separate si sub supraveghere video permanenta. 

"Este pentru prima data cand animale au fost trimise singure in spatiu pentru o perioada atat de lunga", a declarat Vladimir Sytchov, de la Institutul de cercetari biomedicale, coordonatorul acestui program. 

Savantul rus considera ca experimentul a fost, in mod global, o reusita.  Totusi, nu toate animalele au supravietuit.  "Toate soparlele sunt vii. Am recuperat (in viata) mai putin de jumatate dintre soareci. Din pacate, am pierdut toti gerbilii din cauza unei probleme tehnice", a precizat cercetatorul rus.  Toate celelalte organisme trimise in spatiu s-au intors in viata pe Terra, a precizat Vladimir Sytchov, dupa ce a aterizat la Moscova, unde vor fi analizate rezultatele acestui experiment. 

Obiectivul principal al experimentului este de a studia consecintele pe care le are sejurul in spatiu asupra organismelor vii.


20 mai 2013 14:12
Modifică setările cookies