• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
O capsula Soyuz s-a conectat cu bine la Statia Spatiala Internationala, dupa o intarziere de doua zile

O capsula Soyuz s-a conectat cu bine la Statia Spatiala Internationala, dupa o intarziere de doua zile

Echipajul ruso-american dintr-o capsula ruseasca Soyuz a ajuns vineri la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS) dupa ce a fost constrans sa petreaca doua zile pe orbita din cauza unui incident tehnic care a impiedicat prima tentativa de conectare a celor doua vehicule spatiale, relateaza AFP.

Capsula TMA-12M, care ii avea la bord pe cosmonautii rusi Aleksandr Skvortov si Oleg Artemiev si pe americanul Steven Swanson, a reusit sa se conecteze cu statia la ora prevazuta, la 23.53 GMT, a precizat agentia spatiala rusa (Roskosmos).
 
"Soyuz TMA-12M a efectuat o conectare automata cu modul de conectare al segmentului rus al ISS", a precizat Roskosmos pe site-ul sau.
 
Aleksandr Skvortov a fost primul care a deschis valva de acces la bordul ISS, in jurul orei 03.00 GMT, si a fost intampinat de ceilalti astronauti de pe statie.
 
Capsula Soyuz a decolat marti seara din Kazahstan si urma sa se conecteze la ISS la capatul unui zbor de sase ore, insa astronautii de la bord au fost nevoiti sa ramana in capsula, pe orbita, inca doua zile. Soyuz ar fi trebuit in mod normal sa se conecteze cu ISS miercuri dimineata, insa capsula a avut parte de un incident tehnic in timpul manevrei de apropiere de statie.
 
Capsula trebuia sa urmeze procedura de apropiere rapida de ISS, care consta intr-un zbor de sase ore si patru rotatii in jurul Terrei. Insa acea problema tehnica a obligat capsula sa adopte procedura obisnuita, mai lunga, care impune 34 de rotatii in jurul Terrei.
 
In septembrie 2013, trei astronauti au revenit pe Terra "pe nevazute", intrucat instrumentele din capsula lor spatiala au incetat sa functioneze. In aprilie 2013, antena sistemului de apropiere automatizata de ISS a unui vehicul de tip cargo rusesc i-a determinat pe specialisti sa isi faca griji in legatura cu conectarea acestuia la ISS, care a fost realizata in cele din urma fara probleme.
 
In august 2011, un vehicul de aprovizionare Progress care trebuia sa ajunga pe ISS s-a prabusit in Siberia dupa o defectiune a lansatorului sau Soyuz.
 
Echipajul va trebui sa efectueze pe ISS o misiune de 170 de zile in cadrul careia vor realiza mai mult de 100 de experimente stiintifice pentru Rusia si Statele Unite ale Americii.
 
ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.
 
ISS se afla pe orbita terestra la o altitudine de 400 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ ora. Cantarind peste 408 tone, ISS ofera un spatiu locuibil echivalent cu cel dintr-un avion Boeing 747.

28 martie 2014 11:24
Modifică setările cookies