• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
NSA a strans peste 300 de rapoarte despre Angela Merkel

NSA a strans peste 300 de rapoarte despre Angela Merkel

Agentia de informatii americana NSA a strans peste 300 de rapoarte despre cancelarul german Angela Merkel, afirma sambata revista Der Spiegel, citand informatii transmise de fostul consultant american Edward Snowden, relateaza AFP.

Cancelarul figureaza printre cei 122 de sefi de stat si de guvern despre care NSA a strans informatii in mai 2009, potrivit site-ului revistei germane.
 
Agentia americana "a realizat peste 300 de rapoarte despre Angela Merkel", potrivit documentelor consultate de Der Spiegel si in care figureaza si numele presedintilor din Peru, Somalia sau Belarus.
 
Aceste fisiere sunt stocate intr-o baza de date a NSA care "ar putea fi o dovada importanta" in opinia justitiei germane, care "vrea sa decida in zilele urmatoare daca deschide o ancheta judiciara privind suspiciuni de spionaj", afirma revista.
 
NSA este in centrul unui vast scandal din vara lui 2013 privind dezvaluirile fostului sau colaborator Edward Snowden, care au scos la lumina practicile sale de spionaj la scara mare.
 
Documente date publicitatii de Snowden in octombrie au aratat ca NSA a ascultat telefonul mobil al cancelarului Merkel timp de mai multi ani.
 
Aceste dezvaluiri au generat o revolta in Germania, unde respectarea vietii private este un subiect extrem de sensibil, si au afectat profund relatia dintre cele doua tari, foarte stransa in mod traditional.

30 martie 2014 10:04
Modifică setările cookies