• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Norvegiana Kristin Lund, prima femeie care va conduce forte ONU de mentinere a pacii

Norvegiana Kristin Lund, prima femeie care va conduce forte ONU de mentinere a pacii

Secretarul general ONU Ban Ki-moon a numit o norvegiana, pe generalul de divizie Kristin Lund, la conducerea Fortelor Natiunilor Unite de Mentinerea Pacii in Cipru (UNFICYP), a anuntat luni ONU, relateaza AFP.

Generalul Lund, in varsta de 56 de ani, este prima femeie care va conduce o forta ONU de mentinere a pacii. Ea il va inlocui, la mijlocul lui august, pe generalul chinez Chao Liu.
 
Kristin Lund are 34 de ani de experienta in armata norvegiana si fortele ONU, activand in calitate de comandant adjunct al fortelor tereste norvegiene intre 2007 si 2009 si de sef de Stat Major al Garzii Nationale Norvegiene. Ea a servit in cadrul FINUL in Liban si FORPRONU (Forta de Protectie a Natiunilor Unite) in fosta Iugoslavie.
 
UNFICYP a fost creata in 1964 cu scopul de a preveni reluarea luptelor intre cipriotii greci si cipriotii turci. Forta numara 930 de militari si 66 de politisti care suprevegheaza zona tampon si efectueaza activitati umanitare.
 
Cipru este divizat in doua sectoare din 1974, dupa ce armata turca a ocupat nordul insulei ca reactie la lovitura de stat a nationalistilor ciprioti greci privind alipirea insulei la Grecia. O prima tentativa de reunificare a esuat in 2004.

13 mai 2014 07:05
Modifică setările cookies