• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Nava de razboi USS Donald Cook intra, joi, in Marea Neagra

Nava de razboi USS Donald Cook intra, joi, in Marea Neagra

Nava de razboi USS Donald Cook este programata sa intre in Marea Neagra joi, in cadrul eforturilor militare americane de sustinere a aliatilor est-europeni ingrijorati de masarea unor trupe ruse la frontiera cu Ucraina, relateaza CNN.

Deplasarea distrugatorului dotat cu rachete ghidate a fost confirmata pentru CNN de doi oficiali americani care au refuzat sa fie identificati, din cauza lipsei unui anunt oficial in acest sens. Nava urmeaza sa efectueze exercitii si vizite in porturi de la Marea Neagra. Distrugatorul USS Truxtun, dotat cu rachete ghidate, a efectuat exercitii planificate in Marea Neagra luna trecuta si a parasit regiunea pe 21 martie.
 
Membrii NATO Romania, Bulgaria si Turcia au iesire la Marea Neagra, la fel ca Ucraina si Georgia, care nu sunt membri ai Aliantei Nord-Atalntice, dar si Rusia.
 
Prezenta navei de razboi americane in Marea Neagra este prevazuta inaintea reuniunii reprezentantilor politici NATO pe 15 aprilie, care vor discuta si eventual vor aproba o serie de recomandari cu privire la masuri militare suplimentare, inclusiv o scurtare a "timpului de raspuns" din partea fortelor NATO in cazul unei crize.
 
Si alte optiuni sunt pe masa, intre care exercitii militare suplimentare cu state membre, inclusiv Statele Unite, si o eventuala furnizare a unor consilieri militari Ucrainei, mai precizeaza corespondenta CNN la Pentagon.
 
Pe baza unor imagini clasificate captate de sateliti comerciali, Statele Unite estimeaza ca pana la 40.000 de militari rusi sunt stationati la frontiera de est a Ucrainei. Aceste trupe raman pozitionate atat de aproape de frontiera si sunt atat de puternic inarmate, incat Statele Unite si NATO estimeaza ca acestea ar putea "trece" in estul Ucrainei in trei-cinci zile, potrivit unui oficial.

9 aprilie 2014 09:46
Modifică setările cookies