• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
NATO, comandament nou in tara noastra. Rusia: Romania devine automat o potentiala tinta

NATO, comandament nou in tara noastra. Rusia: Romania devine automat o potentiala tinta

Secretarul general al NATO a confirmat oficial deschiderea a sase comandamente noi ale Aliantei in estul Europei, printre care unul in Romania. Anuntul a fost facut miercuri seara, la o reuniune a ministrilor apararii NATO care va continua si joi. SUA anuntasera deja ca vor amplasa armament greu in aceleasi tari, iar reactia Rusiei a venit rapid. Romania devine automat o potentiala tinta, a avertizat secretarul adjunct al Consiliului de Securitate rus.

 

Cele sase noi comandamente, din Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia si Romania, vor gazdui in jur de 40 de militari si vor avea rol in planificarea si organizarea de exercitii, dar vor furniza si asistenta in caz de pericol real. Pe de alta parte, NATO a aprobat suplimentarea fortei de interventie rapida de la 13.000 la 40.000 de militari.

Jens Stoltenberg, secretar general al NATO: ''Nu dorim o confruntare sau o cursa a inarmarilor. Vrem doar ca tarile membre sa fie in siguranta''.

Ca sa raspunda temerilor membrelor sale est-europene, NATO a aprobat si crearea unei forte noi, un fel de varf de lance al Aliantei, care va consta intr-o brigada de 3.000 pana la 5.000 de oameni. Aceasta va avea unitati care se pot desfasura in 48 de ore in caz de criza, cu mijloace maritime, aeriene si forte speciale. Comandantul fortelor aliate din Europa, generalul american Philip Breedlove, va putea ordona activarea acestei forte in doar 6 ore, gratie unui proces politic simplificat.

Rusia nu va privi cu ochi buni aceste noi masuri, care vin la o zi dupa ce SUA au anuntat ca vor trimite armament greu in centrul si estul Europei, inclusiv in Romania.

"Agitatia anormala a unor state, a noilor membri ai blocului atlantic, nu reprezinta o justificare pentru existenta vreunor amenintari. Asta e mai degraba ca la doctor. Cu siguranta ca aici trebuie mai multa terapie decat chirurgie. Terapia este indreptata spre acesti beneficiari - tarile baltice, Polonia, Romania'' - a declarat Evgheni Lukianov, secretar adjunct al Consiliului de Securitate rus.

Parlamentul Romaniei a votat miercuri noua strategie de aparare a tarii, prin care armata va primi in urmatorii ani 2% din PIB, dar si prin care se permite stationarea trupelor straine la noi in tara in unitati nepermanente.


25 iunie 2015 12:47
Modifică setările cookies