• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
NASA vrea sa trimita o sonda pe un asteroid care in viitor ar putea sa se ciocneasca cu Terra

NASA vrea sa trimita o sonda pe un asteroid care in viitor ar putea sa se ciocneasca cu Terra

NASA are in vedere lansarea unei sonde spatiale pentru a studia un asteroid care in viitor ar putea sa ajunga sa se ciocneasca cu planeta noastra, cu efecte devastatoare, conform unui material publicat de news.com.au, scrie Agerpres.

Asteroidul, denumit Bennu, intersecteaza orbita Pamantului la fiecare 6 ani, iar oamenii de stiinta au constat ca trece din ce in ce mai aproape de planeta noastra, dupa descoperirea sa, in 1999, conform unui material publicat de New York Post.

Acest asteroid a deviat cu aproximativ 160 de kilometri de la traiectoria sa din momentul descoperirii. Astfel, in 2135, Bennu va trece printre Pamant si Luna, la "o aruncatura de bat" in termeni astronomici de planeta noastra, anunta si publicatia Sunday Times.

Cu ocazia acestei treceri, gravitatia Pamantului ar putea sa-i modifice orbita lui Bennu, "avand potentialul de a pune acest asteroid pe o traiectorie incidenta cu Terra, mai tarziu, in cursul acelui secol", conform profesorului Dante Lauretta de la Universitatea din Arizona.

Bennu are diametrul de aproximativ 487 de metri si se deplaseaza pe o orbita in jurul Soarelui cu viteza medie de 101.000 km/h. Riscul unui impact cu Pamantul este mic, dar totusi nu poate fi ignorat. Daca un astfel de eveniment s-ar produce, el ar fi echivalent cu detonarea a 3 miliarde de tone de explozibili, o explozie de 200 de ori mai puternica decat cea a bombei atomice de la Hiroshima.

In aceste conditii, NASA vizeaza lansarea sondei Osiris-Rex spre asteroidul Bennu in luna septembrie. In primul an dupa lansare, sonda va orbita in jurul Soarelui pana va acumula suficienta viteza pentru a fi proiectata inapoi spre Pamant, de unde, printr-un efect de prastie si cu viteza sporita inca o data, va porni spre intalnirea cu asteroidul Bennu, care, conform calculelor, ar urma sa aiba loc in august 2018. Osiris-Rex va petrece un an in apropierea asteroidului, ii va cartografia suprafata si va culege mostre prin aspirare, dupa care va reveni spre Pamant.
 


2 august 2016 09:25
Modifică setările cookies