• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Moscova cere SUA si Romaniei sa renunte la instalarea de rachete Mk-41 in scutul antiracheta de la Deveselu

Moscova cere SUA si Romaniei sa renunte la instalarea de rachete Mk-41 in scutul antiracheta de la Deveselu

Rusia a cerut guvernelor SUA si Romaniei sa renunte la instalarea de lansatoare de rachete Mk-41 in dispozitivul de aparare antiracheta din Romania, potrivit Interfax, preluata de Agerpres.

Sistemul Mark 41 Vertical Launching sau Mk-41 este unul de lansatoare verticale ambarcat, care dispune de o capacitate de angajare rapida impotriva amenintarilor inamice de orice tip. Conceptia deriva din lucrarile efectuate pe sistemul de lupta Aegis 2. 

O declaratie in acest sens a fost facuta luni de Mihail Ulianov, directorul Departamentului pe probleme de neproliferare si control al armamentului din Ministerul rus de Externe.

El a spus ca preconizata amplasare a elementelor sistemului de aparare antiracheta in Romania reprezinta "o provocare serioasa pentru securitatea internationala".  Diplomatul rus a mentionat ca instalarea de lansatoare Mk-41 pe teritoriul roman va fi considerata de Rusia o '"incalcare serioasa" a Tratatului Fortelor Nucleare cu Raza Medie de Actiune, incheiat in 1987 intre SUA si fosta Uniune Sovietica.

Astfel, Ulianov a facut apel la guvernele SUA si Romaniei sa "constientizeze pe deplin responsabilitatea lor pentru aceasta dezvoltare a situatiei si sa renunte la aceste planuri pana cand nu este prea tarziu".


13 octombrie 2015 11:37
Modifică setările cookies