• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Morminte vechi de peste 1.500 de ani, descoperite in centrul orasului Constanta

Morminte vechi de peste 1.500 de ani, descoperite in centrul orasului Constanta

Mai multe morminte datand din secolele III - VI, unele dintre ele crestine, au fost descoperite in centrul municipiului Constanta, intr-o zona in care in perioada antica a cetatii Tomisului exista o necropola, scrie Mediafax.

Descoperirea a fost facuta saptamana trecuta de o echipa de muncitori care lucrau la fundatia unei locuinte, pe strada Grivita, in apropierea Postei Mari din Constanta, fiind apoi chemati reprezentantii Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta.
 
Sub coordonarea arheologilor Octavian Mitroi si Constantin Sova, au fost scoase la lumina 12 morminte.
 
"Mormintele sunt intr-o zona de necropola, o zona cunoscuta datorita cercetarilor efectuate mai ales cu multi ani in urma, cand se construia mai mult in oras. Ele apartin de cetatea Tomis, care la vremea respectiva era una dintre cele mai mari de pe tarmul Marii Negre, chiar cetatea conducatoare a unei asociatii de cinci, apoi sase cetati de pe malul marii, de la Histria pana la Varna”, spune directorul Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta, Gabriel Custurea.
 
Cele mai multe morminte sunt de secol IV - VI, cand incepe raspandirea crestinismului, iar unul dintre ele este chiar mai timpuriu, de secol II - III.
 
"Unele dintre morminte sunt crestine, altele nu. Era perioada aceea de trecere si nu se stabilizase inca niciun rit de inmormantare foarte precis. Unele dintre ele erau inmormantari in nise, deci sapata groapa vertical si apoi facute nise, inchise cu tigle romane”, afirma Gabriel Custurea, care precizeaza ca in aceste situri au fost gasite foarte putine obiecte funerare.
 
Zona in care exista aceasta necropola este foarte intinsa, ajungand pana la malul marii, in zona Zorile, unde in urma cu peste 20 de ani a fost descoperit mormantul cu hipogeu, fost cavou de familie, construit in anticul Tomis si datat la sfarstul secolului III si inceputul secolului IV.
 
Osemintele, printre care si unele care au apartinut unui copil, vor fi duse la Muzeul National de Istorie si Arheologie Constanta pentru a fi analizate, muncitorii putand apoi sa reia lucrarile de constructie la fundatia locuintei.

14 mai 2014 12:21
Modifică setările cookies