• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Parlamentul European a votat eliminarea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova

Parlamentul European a votat eliminarea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova

PE a votat joi eliminarea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova. Urmeaza ca acestia, potrivit calendarului stabilit pentru moment, sa poata calatori liber in Spatiul Schengen, in scopuri turistice, dupa prima jumatate a lunii mai. 

Comisia a propus transferarea Republicii Moldova de pe lista negativa pe lista pozitiva a tarilor ai caror cetateni nu au nevoie de viza pentru a calatori in Spatiul Schengen. Aceasta si-a motivat propunerea prin "progresele considerabile realizate de aceasta tara in ultimii trei ani si jumatate de dialog privind liberalizarea vizelor".
 
In acest sens, cu ocazia summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius din noiembrie 2013, Republica Moldova a parafat Acordul de asociere cu UE si a devenit prima tara din cadrul Parteneriatului Estic care a indeplinit toate cerintele aferente Planului de actiune privind liberalizarea vizelor.
 
Potrivit raportorului S&D Tanja Fajon (Slovenia), ridicarea vizelor nu inseamna ca moldovenii vor putea intra in spatiul Schengen pentru a munci, ci doar in scopuri turistice, pentru o perioada de 90 de zile. In plus, doar cei care detin pasaport biometric vor putea beneficia de aceasta masura. In prezent doar 15% dintre cetatenii moldoveni detin un pasaport biometric, dar numarul lor, cu siguranta, va creste. Pentru a obtine un pasaport biometric, moldovenii trebuie sa plateasca 39 de euro si sa astepte 30 de zile. Daca doresc sa-l obtina in trei ore, pretul este de 127 de euro. 

27 februarie 2014 15:44
Modifică setările cookies