• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Modificarea Constitutiei: Mandatul presedintelui, redus la 4 ani

Modificarea Constitutiei: Mandatul presedintelui, redus la 4 ani

Comisia de revizuire a Constitutiei a adoptat, luni, o serie de amendamente care il vizeaza pe presedintele Romaniei, care va fi definit drept "sef al statului", mandatul acestuia se va reduce la patru ani, iar PNL si-a retras amendamentul care impunea interdictii fostilor presedinti.

Membrii Comisiei au adoptat doua amendamente propuse de PNL, primul introducand notiunea de "sef al statului" in cazul presedintelui Romaniei.
 
"Presedintele Romaniei este seful statului, reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii", a fost amendamentul PNL, adoptat cu 16 voturi pentru, 2 voturi impotriva si o abtinere.
 
Un alt amendament al PNL adoptat in Comisie prevede ca "mandatul Presedintelui Romaniei este de 4 ani si se exercita de la data depunerii juramantului".
 
Totodata, PNL a retras amendamentul prin care se preciza ca "presedintele isi exercita functia cu neutralitate, fara partizanate politice sau de alta natura, iar dupa expirarea mandatului nu mai poate face parte din partide politice, nu mai poate candida in alegeri si nu mai poate ocupa functii de demnitate publica".

10 iunie 2013 12:27
Modifică setările cookies