Misiune istorica: Sonda spatiala Dawn ajunge langa planeta pitica Ceres, pentru a aduna informatii despre formarea Sistemului Solar |
||
Sonda spatiala americana Dawn va ajunge vineri langa planeta pitica Ceres, in jurul careia se va plasa pe o orbita care ii va permite sa efectueze o serie de analize stiintifice, cu scopul de a descifra secretele care inconjoara acest corp ceresc, informeaza fr.news.yahoo.com, preluat de Mediafax.
Aceste observatii ar putea sa aduca oamenilor de stiinta o serie de informatii pretioase despre felul in care s-a format Sistemul Solar in urma cu 4,6 miliarde de ani.
"Studierea lui Ceres ne permite sa studiem istoria spatiului, iar datele colectate de sonda Dawn ar putea duce la descoperiri importante in ceea ce priveste formarea Sistemului Solar", a declarat Jim Green, directorul departamentului de stiinte planetare de la NASA, intr-o conferinta de presa.
"Dawn este pe cale sa realizeze o misiune istorica", a precizat Robert Mase, coordonatorul acestui proiect in cadrul Jet Propulsion Laboratory, un centru operat de NASA. Dawn este prima sonda care va explora de la o distanta foarte mica o planeta pitica. Ceres este cel mai mare corp ceresc din centura de asteroizi din Sistemul Solar, aflata intre orbitele planetelor Marte si Jupiter.
Cele mai recente imagini efectuate de sonda americana, la o distanta de 40.000 de kilometri de Ceres, au dezvaluit numeroase cratere si doua puncte exceptional de stralucitoare, apropiate intre ele, aflate in acelasi bazin, a caror existenta nu poate fi explicata deocamdata de oamenii de stiinta.
Emisii localizate si intermitente de vapori de apa au fost detectate pentru prima data in jurul lui Ceres intre noiembrie 2012 si martie 2013 de puternicul telescop spatial european Herschel.
Ceres elibereaza vapori de apa care au greutate de circa 6 kilograme pe secunda, a calculat o echipa de astronomi condusa de Michael Küppers, un savant care lucreaza pentru Agentia Spatiala Europeana (ESA).
Aceasta a fost prima detectare de vapori de apa in jurul unui asteroid, au subliniat cercetatorii europeni, care nu participa insa la misiunea spatiala a sondei Dawn.
Pe masura ce Dawn se va apropia tot mai mult de Ceres, al carei diametru este de 950 de kilometri, oamenii de stiinta vor cauta si indicii care ar putea sa ateste existenta unei activitati geologice.
Vineri, 6 martie, sonda americana se plaseaza pe o orbita polara in jurul lui Ceres, la altitudinea de 13.500 de kilometri, iar apoi se va apropia de aceasta planeta pitica si va ajunge la sfarsitul lunii noiembrie la o distanta de doar 375 de kilometri de aceasta.
Savantii acestei misiuni spatiale vor avea la dispozitie o perioada de 16 luni pentru a efectua diverse masuratori si observatii.
Lansata in 2007, sonda Dawn, ce face parte dintr-o misiune care a costat 473 milioane de dolari, este inzestrata cu o camera video de inalta definitie si cu doua spectrometre. Sonda americana dispune de un motor electric cu propulsie ionica, iar acesta asigura o inaintare constanta, ce permite obtinerea unor viteze foarte mari.
6 martie 2015 17:58 |