• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Minoritatea tatara din Crimeea se pregateste sa voteze pentru autonomie

Minoritatea tatara din Crimeea se pregateste sa voteze pentru autonomie

Tatarii din Crimeea vor organiza sambata un vot pentru autonomie pe teritoriul lor istoric, dupa anexarea de catre Rusia, au decis ei sambata, in cadrul unui congres, relateaza AFP.

Reprezentantii tatarilor din toata Crimeea s-au reunit in orasul Bahcisarai pentru ca un congres sa decida soarta acestei comunitati musulmane formate din aproximativ 300.000 de persoane.
 
"Vine un moment in viata fiecaruia in care trebuie facuta o alegere, care va determina viitorul", a declarat liderul tatarilor, Refat Ciubarov.
 
El a propus multumii, reunite intr-un centru municipal, sa voteze in favoarea unui proiect de rezolutie cerand "lansarea procedurilor legale si politice pentru autonomia nationala si teritoriala a poporului tatar din Crimeea pe teritoriul sau istoric, Crimeea".
 
Documentul subliniaza ingrijorarea tatarilor dupa recentele evenimentele din peninsula, unde militiile proruse si trupele ruse au indepartat militarii ucraineni din Crimeea dupa un referendum controversat ce a dus la alipirea regiunii la Rusia.
 
Printre cele 200 de persoane care asista la congres se afla oficiali rusi si lideri religiosi, intre care Marele Muftiu Ravil Gainutdin, si el tatar.
 
"Acest pamant este Crimeea, patria tatarilor Crimeea", a afirmat acesta din urma in aplauzele publicului.
 
"Ma rog la Allah pentru ca voi sa luati deciziile care vor putea ajuta poporul tatar din Crimeea", a adaugat el, subliniind ca mai multe regiuni din Rusia sunt multietnice si "stiu cum sa contruiasca pacea intr-un camin comun".
 
Tatarii din Crimeea, care reprezinta aproximativ 12 la suta din populatie, s-au opus ferm referendumului din 16 martie, pe care l-au boicotat in cea mai mare parte.
 
Potrivit lui Ravil Gainutdin, daca rusii din Crimeea au avut posibilitatea de a-si stabili viitorul, aceasta inseamna ca "tatarii din Crimeea au si ei acest drept".
 
Tatarii nu au incredere in Moscova de cand Joseph Stalin a ordonat deportarea lor in masa din Crimeea catre Asia Centrala la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand jumatate dintre ei au murit pe drum. Lor nu li s-a permis sa se intoarca in Crimea inainte de sfarsitul anilor 1980.

30 martie 2014 10:01
Modifică setările cookies