• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Ministrul suedez pentru Afaceri Europene, furios pe Romania pe tema romilor

Ministrul suedez pentru Afaceri Europene, "furios" pe Romania pe tema romilor

Ministrul suedez pentru Afaceri Europene Birgitta Ohlsson si-a exprimat marti "furia" fata de Romania, care i-a refuzat propunerea de ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor europene destinate integrarii romilor, relateaza AFP.

"Sunt furioasa, dezamagita si imi pare rau. Dar nu vom abandona", a declarat Ohlsson intr-un interviu acordat cotidianului Dagens Nyheter.
 
Ministrul a dezvaluit ca Guvernul roman se opune instalarii unui grup de experti ai Uniunii Europene (UE) care ar permite ca bugetele puse la dispozitie de catre Bruxelles sa ajunga efectiv la romi.
 
"Cred ca este o problema de inertie si prestigiu politic: nu se vrea ca alte tari sa se amestece in afacerile politicii interne. In plus, nu este un lucru cu care guvernele si alesii romani sa castige alegeri. Ma infurie dezinteresul pe care l-au aratat pentru acest subiect", a continuat ministrul.
 
Conform unor date de la Comitetul de Actiune al Primariei Stockholm, citate de catre Dagens Nyheter, 90% dintre cersetorii din capitala suedeza sunt romani.
 
Romania intampina dificultati in absorbirea fondurilor UE. In perioada 2007-2013, ea a cheltuit abia 26,5% din fondurile alocate.
 
In februarie, dupa ce ministrul suedez pentru Integrare Erik Ullenhag a apreciat "profund ingrijorator faptul ca Romania (...) nu solicita mijloacele UE care exista pentru ameliorarea situatiei romilor, ambasadorul Romaniei la Stockholm a sugerat Suediei sa interzica cersetoria.
 
Suedia refuza aceasta solutie, preferand sa desfiinteze taberele cele mai insalbre pe care romii le instaleaza la periferia oraselor.
 
"Stiu cate tabere de romi am vizitat in Europa, in care copiii cresc literalemente in gropi de gunoi", a declarat Ohlsson marti. "Consider ca este ingrozitor si sunt revoltata atunci cand oamenii propun interzicerea cersetoriei", a adaugat ea.

8 aprilie 2014 11:45
Modifică setările cookies