Ministrul delegat pentru Ape si Paduri propune restrictii la vanatoare |
||
O serie de masuri pentru protejarea iepurelui-de-camp, inclusiv restrictii la vanatoare, sunt propuse intr-un proiect de ordin al ministrului delegat pentru Ape si Paduri Lucia Varga, in conditiile in care populatia acestei specii a scazut cu aproape 50.000 de exemplare in ultimii patru ani.
Daca in anul de vanatoare 2009/2010 populatia iepurelui-de-camp era estimata la 1.131.357 de exemplare, in 2012/2013 aceasta a scazut la 1.084.134. Totodata au scazut si cotele de recolta aprobate anual, de la 129.203 la 122.263 de exemplare, precum si numarul de exemplare vanate, de la 109.369 la 93.758.
Astfel, intr-un proiect de ordin al ministrului Lucia Varga, postat pe site-ul Departamentului pentru Ape si Paduri, se propun o serie de masuri pentru protejarea iepurelui-de-camp (Lepus europaeus), informeaza Mediafax.
Printre acestea se numara: combaterea daunatorilor naturali ai speciei in conformitate cu normele de aprobare si de realizare a cotelor de recolta pentru speciile de fauna cinegetica admise la vanatoare, identificarea si notificarea scrisa a posesorilor de caini din rasa ogar cu privire la faptul ca folosirea la vanatoare a cainilor ogari sau a metisilor de ogari constituie infractiune de braconaj prevazuta de Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 7 ani sau cu amenda de la 5.000 lei la 25.000 lei.
La acestea se adauga notificarea fermierilor agricoli pentru folosirea utilajelor agricole dotate cu mijloace de speriat vanatul, a substantelor chimice si a metodelor admise pentru combaterea daunatorilor agricoli care nu dauneaza faunei cinegetice si pentru a nu incendia miristile ramase dupa recoltare in afara conditiilor legale si notificarea scrisa a proprietarilor de turme sau cirezi de animale domestice cu privire la numarul maxim de caini care pot insoti turmele sau cirezile, inclusiv pentru paza stanelor, si la faptul ca acestia trebuie sa poarte jujeu corespunzator.
Totodata, actiunile de vanatoare la specia iepure-de-camp ar trebui organizate la un interval de minimum 30 zile pe aceeasi suprafata a fondului cinegetic si cu participarea a maximum 20 vanatori/zi de vanatoare, potrivit proiectului.
Incepand cu sezonul de vanatoare 2014 - 2015 se interzice capturarea in stare vie a exemplarelor de iepure-de-camp in scopul scoaterii din tara a acestora, se mai arata in proiectul de act normativ, precizandu-se ca iepurele-de-camp poate fi capturat in stare vie numai pentru cercetare stiintifica si pentru actiuni de populare/repopulare/improspatare de sange in fondurile cinegetice din Romania, potrivit legii.
Inspectoratele teritoriale de regim silvic si de vanatoare ar urma sa verifice lunar si ori de cate ori este nevoie ca urmare a unor sesizari modul de indeplinire de catre gestionarii fondurilor cinegetice a prevederilor ordinului.
Perioada de vanatoare pentru iepurele-de-camp este 1 noiembrie - 31 ianuarie.
9 ianuarie 2014 09:00 |