• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Militanti ai Statului Islamic, retinuti in Rep. Moldova. Celula racola adepti prin retelele sociale

Militanti ai Statului Islamic, retinuti in Rep. Moldova. Celula racola adepti prin retelele sociale

Autoritatile de peste Prut au anuntat ca au gasit chiar in capitala Chisinau o celula a temutei grupari teroriste ISIS, Statul Islamic, noteaza www.stirileprotv.ro.

Intr-o conferinta de presa, politia, procuratura si Serviciul de Informatii si Securitate al Republicii Moldova au anuntat ca au descoperit intr-o casa din sectorul Buiucani al capitalei persoane din Cecenia si Daghestan care sunt adeptii gruparii teroriste Statul Islamic.
 
Potrivit lui Gheorghe Cavcaliuc, seful Directiei Operatiuni Speciale din politie, marti ofiterii SIS si cei de la Operatiuni Speciale au facut perchezitii in locuinta respectiva. Acolo au gasit 2 barbati, 2 femei si 3 copii care se dadeau drept o familie pentru a nu trezi suspiciuni. Cavcaliuc sustine ca femeile au venit in Moldova in luna aprilie si erau folosite drept “paravan” pentru a acoperi actiunile barbatilor. Una dintre ele, minora, a venit din Norvegia, iar celalalta, din Franta, impreuna cu 3 copii minori.
 
Unul dintre cupluri a fost expulzat in Rusia, iar celalalt se afla in custodia politiei. "Persoana nu are niciun statut, este mai degraba o victima", spune procurorul. Totodata, oamenii legii incearca sa dea de urmele celorlalte 7 persoane care locuiau in casa respectiva.
 
"Arme sau droguri nu au fost depistate. Doar literatura care convingea oamenii sa se alature gruparii", a precizat Cavcaliuc referindu-se la rezultatele perchezitiilor. In ianuarie, serviciul de informatii din Moldova a confirmat informatia privind careia jihadistul Abdullah al-Moldovi, care a postat pe Internet un clip de propaganda pentru Statul Islamic, este originar din Cahul.
 
Un tanar de 19 ani din Daghestan si o minora de 17 ani din Cecenia, Federatia Rusa au fost retinuti in cadrul unei operatiuni comune a Inspectoratului General al Politiei, SIS, Biroul de Migratie si Azil si Procuratura Generala. Potrivit anchetatorilor, ambii sunt banuiti de apartenenta la curentele islamice extremiste si apartenenta la organizatia terorista internationala Statul Islamic, avand intentia sa plece in Siria pentru a lupta.
 
Politistii moldoveni au aflat ca minora s-ar fi casatorit prin intermediul unui mariaj islamic cu suspectul, in Turcia, la Istanbul, fapt care trebuia sa faciliteze trecerea frontierei ilegale a minorei spre Siria, in zona controlata de Statul Islamic.
 
Potrivit Inspectoratului General al Politiei, racolarea minorei a fost bine organizata de catre un grup de persoane deja adepte a SI, care la randul lor au finantat toate calatoriile acestora, atat in R. Moldova, cat si in Turcia. Legatura cu finantatorii si organizatorii era tinuta prin intermediul aplicatiei mobile „WhatsApp” iar transferurile erau efectuate pe numele acestuia prin Western Union.
 
La Chisinau, suspectii erau astreptati de cetateni moldoveni care le-au asigurat locuinta si cartele SIM care le permiteau sa sune in alte tari. Potrivit politistilor, doar in ultimele doua luni, prin filiera respectiva, au intrat in R. Moldova 11 persoane.

27 mai 2015 14:25
Modifică setările cookies