• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Meteorologii din Rusia lanseaza un scenariu apocaliptic: vine cea mai grea iarna din ultimul secol

Meteorologii din Rusia lanseaza un scenariu apocaliptic: vine cea mai grea iarna din ultimul secol

Specialistii rusi preconizeaza ca intreaga Europa va trece prin cea mai grea iarna din ultimul secol. Cei romani nu se grabesc sa confirme vestile, dar nici nu exlud din start teoria. Ei spun ca ne-am putea face o idee abia la sfarsitul lunii octombrie, cand vom vedea daca aerul arctic va aduce geruri anormale si in Romania.

Prognoza meteorologilor ucrainieni si rusi se bazeaza pe un fenomen natural. Aerul de origine polara are cale deschisa catre Europa si America.
 
Fenomenul, inrudit cu "El Nino", se mai numeste oscilatia nord-atlantica. Atunci cand masuratorile arata o faza negativa inseamna ca in cea mai mare parte a Europei va fi o iarna grea, cu ger si precipitatii peste normal. O prima astfel de masuratoare indica acest lucru.
 
Meteorologioi romani spun, insa, ca abia peste o luna vom afla exact daca ne asteapta o iarna ca cea din 2012, cand oamenii au fost nevoiti sa sape tunele prin zapada ca sa iasa din case. Si atunci masuratorile au indicat o oscilatie negativa. Mai ales in martie cand intensitatea puternica a adus viscole pe continent.
 
Specialistii centrului de meteorolgie din Berlin sunt insa de alta parere: „Scenariul pe care l-au descris poate fi unul posibil, dar in opinia noastra probabilitatea este foarte mica. Bazandu-ne pe prognoza actuala, nu ne asteptam la o iarna foarte geroasa pentru Europa.”
 
In ceea ce priveste Romania, previziunile pe luna decembrie arata temperaturi mai scazute decat cele normale in centrul si nordul tarii, dar si zapezi.

20 septembrie 2013 19:40
Modifică setările cookies