• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Medic: Gelozia, mai nociva decat fumatul

Medic: Gelozia, mai nociva decat fumatul

Gelozia este un factor de risc pentru boli cardiovasculare mai important decat fumatul, mai ales in randul barbatilor, in timp ce coeziunea comunitatii scade riscul, jucand chiar un rol mai important decat dieta, a aratat medicul Cristian-Sever Oana, la conferinta Mediafax Talks.

Cristian-Sever Oana, medic primar de medicina familiei, a mentionat ca in UE se cheltuiesc anual 110 miliarde de euro pe ingrijirea bolilor cardiovasculare.  El a aratat apoi ca s-au facut studii pentru a se identifica tipul de persoana care este probabil sa sufere de probleme cardiace.

Astfel, Meyer Friedman si Ray Rosenman (1974) au elaborat Tipul A de comportament: ambitios, agresiv, competitiv, nelinistit, sub presiunea timpului.  Insa meta-analiza lui Booth-Kewley si Friedman (1987) a relevat ca mai putin de 2% din variatia bolilor de inima poate fi prezisa de comportamentul de tip A, si nu este cu nimic mai buna decat alti factori de risc.  Pe de alta parte, tulburarea de panica se asociaza cu evenimente ischemice tranzitorii, iar stresul mintal (emotii negative precum depresia si anxietatea) duce la ischemie miocardica la 50 - 70% din pacientii cu boala coronariana stabila (Dakak et al. 1995). 

Un alt factor de risc este legat de ierarhia sociala. Astfel, salariatii pozitionati la baza organigramei au o rata de mortalitate de trei ori mai mare decat cei din varful ierarhiei (Studiul Whitehall I - British Medical Journal 1978). Un alt studiu a aratat de asemenea ca functionarii publici de rang inferior au un risc semnificativ crescut de boli cardiace, cancer, boala pulmonara cronica, boli gastrointestinale, depresie si suicid (Studiul Whitehall II - BMJ 1997, Lancet 1991).  Nu in ulimul rand, viata emotionala are impact asupra sistemului nervos autonom, care la randul sau are efect semnificativ asupra inimii, iar cea mai semnificativa variabila este prezenta sau absenta contactelor sociale, a mai aratat Oana.


21 mai 2014 09:00
Modifică setările cookies