• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Marmureanu: Cutremurul de zilele trecute nu poate fi un factor declansator pentru un seism puternic

Marmureanu: Cutremurul de zilele trecute nu poate fi un factor declansator pentru un seism puternic

Gheorghe Marmureanu, directorul onorific al Institutului pentru Fizica Pamantului, a declarat ca seismul de zilele trecute de 5,5 pe scara Richter nu poate fi un factor declansator pentru un cutremur puternic si a aratat ca zona Vrancea e periculoasa atunci cand magnitudinea pe Richter e peste 7,1.

"A fost un cutremur zilele trecute de 5,5 pe scara Richter, asta nu poate fi un factor declansator pentru un cutremur puternic. Toate marile cutremure din 1940, 1977 au avut niste factori declansatori cutremure de peste 6,5, 6,7 pe scara Richter. De exemplu, cel din 1977 a fost pe 5 octombrie si a fost de 6,6 pe scara Richter, iar cel din 1940 a fost pe 20 noiembrie si a fost 6,7 pe scara Richter", a explicat Gheorghe Margureanu, potrivit Mediafax.
 
"Nu va fi un cutremur nici de 6,5 pentru ca nu are cum dupa 5,5 nu poate fi 6,5", a mai spus Marmureanu.
 
El a aratat ca infirma ipotezele lansate de tot felul de prezicatori potrivit carora ar urma un cutremur de 6,5 pe scara Richter in Romania.
 
"Vrancea la 6,5 danseaza. Nu e nicio problema. (...) Vrancea e periculoasa atunci cand magnitudinea pe scara Richter e de peste 7 - 7,1. De exemplu, in 1986 a fost un cutremur la 131 de kilometri adancime si a fost exact de 7 si suntem toti aici", a mai spus Marmureanu.
 
Directorul onorific al Institutului National pentru Fizica Pamantului a participat la o dezbatere organizata la Parlament de deputatul Dan Cristian Popescu pentru pregatirea unui proiect legislativ privind reducerea riscului seismic.

10 octombrie 2013 19:21
Modifică setările cookies