• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
MAE confirma ca patru romani sunt la bordul navei retinute de iranieni in Golful Persic, dar spune ca sunt in siguranta

MAE confirma ca patru romani sunt la bordul navei retinute de iranieni in Golful Persic, dar spune ca sunt in siguranta

Ministerul de Externe precizeaza ca, pana in prezent, in urma contactarii agentiilor de crewing, s-a stabilit ca la bordul navei Maersk Tigris, retinuta in Golful Persic ca urmare a unui litigiu comercial, se afla patru marinari romani, armatorul anuntand ca acestia sunt in siguranta.

"Pana in prezent, in urma contactarii agentiilor de crewing, s-a stabilit ca la bordul navei se afla patru marinari romani. Armatorul navei a confirmat faptul ca intreg echipajul, inclusiv cetatenii romani, sunt in siguranta si urmeaza sa continue cursa, cel mai probabil, cu aceeasi nava, dupa solutionarea situatiei", potrivit informatiilor actualizate privind situatia navei Maersk Tigris, retinuta in Golful Persic ca urmare a unui litigiu comercial.
 
MAE mai precizeaza ca familiile marinarilor romani au fost contactate si sunt tinute la curent cu evolutia cazului. De asemenea, s-a organizat un comitet din partea armatorului care functioneaza 24h/24h si care tine in permanenta legatura cu echipajul.
 
"Ministerul Afacerilor Externe mentine legatura permanent cu agentiile de crewing si continua monitorizarea cu prioritate a evolutiei cazului, atat in mod direct, cat si prin intermediul misiunilor diplomatice implicate, care se afla in legatura cu autoritatile locale", se mai arata in comunicat.
 
Televiziunea publica iraniana a relatat ca la bordul navei Maersk Tigris, sub pavilionul Insulelor Marshall, abordata de Gardienii Revolutiei in Stramtoarea Hormuz, se aflau marinari din Marea Britanie, Bulgaria, Romania si Myanmar, scrie Stars and Stripes, in editia electronica.
 
Nave de patrula iraniene au tras focuri de avertizare, marti, impotriva unei nave cargo aflate sub pavilionul unei insule protejate de Statele Unite si au preluat controlul vasului, a declarat Pentagonul.
 
Nava Maersk Tigris, sub pavilionul Insulelor Marshall, tranzita stramtoarea Hormuz in momentul in care nave ale Gardienilor Revolutiei s-au apropiat de ea si i-au ordonat sa se indrepte catre teritoriul iranian. Atunci cand comandantul a refuzat, navele iraniene au tras focuri de avertizare, obligand comandantul sa se supuna cererii lor, potrivit purtatorului de cuvant al Pentagonului, colonelul Steve Warren.
 
Marinarii iranieni au urcat la bordul navei, care a ramas sub control iranian in apele continentale ale Iranului, a precizat Warren. Comandamentul Central al Marinei americane a trimis distrugatorul USS Farragut si un avion de recunoastere in zona dupa ce comandantul a emis un apel de ajutor.
 
Niciun membru al echipajului Maersk Tigris nu a fost ranit si niciun american nu se afla la bord, potrivit Pentagonului.
 
Desi Maersk Tigris se afla in apele iraniene, aceasta naviga pe un traseu recunoscut international in Stramtoarea Hormuz, a afirmat Warren. El a precizat ca a fost "inadecvat" din partea iranienilor sa deschida focul impotriva navei.
 
Insulele Marshall sunt o tara din Oceanul Pacific dar Statele Unite sunt singurele responsabile de apararea lor. Statele Unite au preluat controlul Insulelor Marshall de la japonezi in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

29 aprilie 2015 13:37
Modifică setările cookies