• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Marile muzee din New York vor fi deschise 7 zile din 7

Marile muzee din New York vor fi deschise 7 zile din 7

In epoca internetului, in care totul devine accesibil printr-un simplu click si fara a parasi fotoliul, marile muzee din New York sunt "luate cu asalt" de milioane de vizitatori si au decis sa ramana deschise sapte zile din sapte pentru a satisface cererea unui public care nu inceteaza sa creasca.

Muzeul de Arta Moderna (MoMA), aflat in centrul Manhattanului, in apropiere de 5th Avenue, a adoptat aceasta strategie pe 1 mai, renuntand la obisnuita sa zi libera de marti, cand muzeul era inchis. Din anul infiintarii sale, 1929, si pana in 1975, celebrul muzeu newyorkez a ramas deschis sapte zile din sapte. Administratorii sai au decis insa in 1975 sa inchida muzeul pentru o zi pe saptamana, pentru a reduce costurile operationale.
 
Insa numarul vizitatorilor sai a crescut de o maniera vertiginoasa dupa renovarea muzeului si marirea sa din 2004, trecat de la 1,5 milioane la 3 milioane de vizitatori pe an, potrivit statisticilor oficiale. Pentru Glenn Lowry, directorul MoMA, marirea numarului de ore in care muzeul este deschis va raspunde cererii venite din partea persoanelor interesate sa viziteze institutia.
 
Pe de alta parte, Metropolitan Museum, cel mai mare muzeu din New York, va adopta aceeasi strategie incepand din 1 iulie, tot pentru a servi mai bine publicul larg, devenit tot mai numeros in vizitele sale facute in salile din apropiere de Central Park. Pana in prezent, celebrul Met, cel mai mare dintre muzeele newyorkeze, era deschis de marti pana duminica si era inchis in zilele de luni, ca multe alte institutii.
 
Un alt mare muzeu din New York, cel de Istorie Naturala, a trecut deja la formula de "sapte zile din sapte", fiind inchis doar doua zile pe an, cu ocazia Zilei Recunostintei si a Craciunului.
 
In schimb, Guggenheim, un alt muzeu celebru din New York, continua sa ramana inchis in zilele de joi.
 
In celelalte mari capitale ale lumii, situatia variaza: la Londra, toate marile muzee - British Museum, National Gallery, Tate Modern si Tate Britain - sunt deschise sapte zile din sapte.
 
La Paris, celebrul Luvru este inchis in zilele de marti, iar Muzeul Orsay este inchis in zilele de luni. La Madrid, muzeul Prado ramane deschis intreaga saptamana, insa muzeul Reina Sofia isi inchide usile in zilele de luni.
 
In 2012, orasul New York a fost vizitat de un numar record de 52 milioane de turisti, dintre care 41 milioane au fost americani.

3 mai 2013 14:13
Modifică setările cookies