• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Marea Britanie angajeaza 1.900 de noi agenti secreti ca sa-si consolideze apararea impotriva SI. Cameron promite o strategie cuprinzatoare contra Statului Islamic

Marea Britanie angajeaza 1.900 de noi agenti secreti ca sa-si consolideze apararea impotriva SI. Cameron promite o "strategie cuprinzatoare" contra Statului Islamic  

UPDATE Premierul britanic David Cameron a afirmat, marti, in parlamentul de la Londra, ca va prezenta o strategie cuprinzatoare de combatere a militantilor Statului Islamic, care, in opinia sa, ar trebui sa includa si participarea Londrei la loviturile aeriene impotriva organizatiei jihadiste in Siria, transmite Reuters.

"Aliatii nostri ne cer sa facem acest lucru, iar argumentele pentru a proceda astfel au devenit si mai puternice dupa atacurile de la Paris", a continuat el.  

Parlamentarii de la Londra au respins in 2013 posibilitatea unor lovituri aeriene britanice in Siria. In schimb, in septembrie a.c., au sprijinit participarea Marii Britanii la atacurile aeriene impotriva Statului Islamic in Irak.  

Cameron a declarat marti ca avioanele britanice au atacat 350 de tinte in Irak si au oferit sprijin pentru actiunile aliatilor in Siria. El a subliniat insa ca Statul Islamic nu recunoaste si nu respecta granita dintre cele doua state.  

"ISIL isi are cartierul general in Siria, la Raqa, de unde sunt planuite si orchestrate unele din cele mai mari amenintari impotriva acestei tari. Raqa este, daca vreti, capul sarpelui. In Siria ne sprijinim aliatii - SUA, Franta, Iordania si tarile din Golf - cu informatii, cu supraveghere si cu realimentare. Cred insa, asa cum am spus de multe ori, ca ar trebui sa facem mai mult. Ne confruntam cu o amenintare directa si in crestere, de aceea trebuie sa o combatem nu doar in Irak, dar si in Siria", a pledat David Cameron.

Marea Britanie va creste cu 15% personalul agentiei de informatii si va dubla bugetul destinat securitatii aviatiei, pentru a se apara impotriva militantilor islamisti care planuiesc atacuri din Siria, a declarat luni premierul David Cameron, relateaza Reuters. 

David Cameron a anuntat ca Marea Britanie a dejucat sapte atacuri teroriste in ultimele sase luni.  

"Stiam de aceste celule care opereaza in Siria si care radicalizeaza cetateni in tarile noastre, care intentioneaza sa trimita inapoi oameni pentru a comite atacuri", a declarat prim-ministrul britanic, pentru postul de radio BBC.  

"Serviciile noastre de securitate si de informatii au impiedicat in jur de sapte atacuri in ultimele sase luni, desi erau atacuri planificate la o scara mai mica. Acesta este unul dintre motivele pentru care ne consolidam serviciile de securitate si de informatii", a mai spus el.  

Guvernul a anuntat ca in cadrul unei revizuiri pe cinci ani a sistemului de aparare si securitate, care va fi anuntata pe 23 noiembrie, vor fi angajati 1.900 de ofiteri in cadrul agentiilor MI5, MI6 si GCHQ.

O "schimbare radicala" va avea loc si in domeniul securitatii aviatiei, ca urmare a prabusirii avionului rus in Egipt luna trecuta, provocata de o bomba amplasata la bordul aeronavei. Cameron a afirmat ca intentioneaza sa dubleze in urmatorii cinci ani cheltuielile in acest domeniu, care in prezent se ridica la 9 milioane de lire sterline (13,70 milioane dolari) pe an.  

Noua finantare va ajuta la cresterea numarului de experti, pentru a evalua cu regularitate securitatea pe aeroporturi in toata lumea. Se va oferi de asemenea consiliere, instruire si echipamente pentru alte tari, pentru a le ajuta sa creasca securitatea pe aeroporturi.


16 noiembrie 2015 12:25
Modifică setările cookies