• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Marea Britanie a interzis pe teritoriul sau cinci grupari teroriste active in Siria, inclusiv SIIL, care a trecut la ofensiva in Irak

Marea Britanie a interzis pe teritoriul sau cinci grupari teroriste active in Siria, inclusiv SIIL, care a trecut la ofensiva in Irak

Deputatii britanici au aprobat joi interzicerea pe teritoriul Marii Britanii a cinci organizatiii active in Siria, inclusiv a gruparii jihadiste Statul Islamic in Irak si Levant (SIIL), care a trecut la ofensiva in Irak, relateaza AFP.

Celelalte grupari interzise sunt Brigada Al-Kawathar, Brigazile Abdallah Azzam si aripa sa Brigazile Ziyad Al-Jarrah, Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei - Comandamentul General, o grupare palestiniana radicala care sustine regimul sirian si Partidul/Frontul Revolutionar pentru Eliberarea Poporului din Turcia.
 
Apartenenta la una dintre aceste grupari - toate implicate in conflictul din Siria, in opinia Londrei - constituie de-acum o infractiune pe teritoriul Marii Britanii.
 
Aceasta masura intervine in contextul in care Londra agita zilnic amenintarea pe care o reprezinta miscarea jihadista la adresa securitatii sale nationale.
 
"Vom continua sa facem totul pentru a impiedica oameni sa se duca in Siria, pentru a evita ca ei sa se intoarca daca au fost radicalizati si pentru a apara securitatea tarii noastre", a subliniat joi premierul David Cameron.
 
El a declarat cu o zi inainte ca jihadistii ameninta sa atace in mod direct Marea Britanie.
 
Guvernul evalueaza la aproxmativ 450 numarul britanicilor care lupta in randul SIIL, atat in Siria, cat si in Irak. De un an si jumatate, 65 de persoane au fost arestate pentru activitati jihadiste in Siria, iar altor 14 le-au fost retrase pasapoartele.
 
Secretarul de stat pentru Securitate James Brokenshire, initiatorul motiunii adoptate joi, a declarat ca Siria a devenit "destinatia numarul unu" in lume a jihadstilor.
 
"Conflictul din Siria este insotit de o proliferare a gruparilor teroriste cu obiective si ideologii variabile si carora putin le pasa de frontierele internationale", a adaugat el, citand avansul jihadistilor din cadrul SIIL in Irak.

20 iunie 2014 09:15
Modifică setările cookies