• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Manuscrisul romanului de debut scris de Samuel Beckett, estimat la 2,13 mil. dolari, scos la licitatie

Manuscrisul romanului de debut scris de Samuel Beckett, estimat la 2,13 mil. dolari, scos la licitatie

Manuscrisul romanului de debut scris de Samuel Beckett, estimat la 2,13 milioane de dolari, va fi scos la vanzare in cadrul unei licitatii ce va fi organizata de casa Sotheby's pe 10 iulie la Londra, informeaza fr.reuters.com.

Potrivit reprezentantilor casei organizatoare, manuscrisul este foarte important, intrucat reflecta cu mare acuratete procesul de creatie al unuia dintre cei mai mari scriitori din secolul al XX-lea.
 
Textul manuscrisului "Murphy", conceput intre august 1935 si iunie 1936, la Dublin si la Londra, este cuprins in sase caiete de schite si reprezinta cheia de bolta a acestei licitatii, consacrata istoriei si literaturii engleze.
 
Gabriel Heaton, specialist la departamentul de manuscrise al casei Sotheby's, considera ca interesul deosebit pentru acest manuscris tine mai ales de numarul considerabil de revizuiri aduse de Beckett.
 
"In total, sunt aproape 800 de pagini, iar felul in care manuscrisul este modificat arata felul in care gandea Beckett, felul in care el voia sa isi exprime ideile si sa isi clarifice gandurile", a declarat Gabriel Heaton.
 
Manuscrisul este cu atat mai important cu cat spre sfarsitul vietii sale, Samuel Beckett a spus ca "Murphy" era un element-cheie in procesul de intelegere a operei sale, la fel ca piesele sale de teatru "Asteptandu-l pe Godot" si "Happy Days" sau romanul sau "Molloy".
 
"Murphy" este considerat cel mai comic text dintre operele lui Samuel Beckett. Personajul central, un infirmier intr-un azil psihiatric care da numele romanului, incearca sa isi gaseasca linistea refugiindu-se in "mica lume" a spiritului.
 
Nascut in 1906 la Dublin, Samuel Beckett a trait cea mai mare parte a vietii la Paris, a scris in franceza si in engleza si a fost recompensat cu premiul Nobel pentru literatura pe anul 1969.

1 iunie 2013 10:35
Modifică setările cookies