• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Manifestatii la Sofia si in toata tara impotriva Guvernului bulgar

Manifestatii la Sofia si in toata tara impotriva Guvernului bulgar

Manifestatii impotriva Guvernului bulgar au continuat duminica la Sofia si in tara, pentru a treia zi consecutiv, reclamand demisia Guvernului de centru-stanga condus de economistul neafiliat Plamen Orasarski, acuzat ca asculta de oligarhie, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Duminica, la Sofia, au manifestat peste 10.000 de persoane, potrivit AFP, 15.000 potrivit politiei, aproape dublu fata de sambata, scandand "Demisia" si "Mafia" in fata sediilor Guvernului si Parlamentului. Printr-o defilare in centrul orasului, manifestantii au blocat circulatia in doua intersectii importante din capitala.
 
Manifestatii de o amploare mai redusa au avut loc si in mai multe orase din tara, participantii promitand sa continue protestul.
 
Premierul, aflat in functie de trei saptamani, a indepartat duminica ipoteza unei demisii, pentru a evita destabilizarea tarii. "O demisie ar fi usoara, pe plan personal, dar va fi extrem de iresponsabila, din cauza unei noi destabilizari a tarii", a apreciat Oresarski.
 
Bulgaria risca sa nu incheie un acord cu Uniunea Europeana (UE) privind viitoarea perioada bugetara (2014-2020) si sa piarda miliarde de euro, a adaugat el.
 
Renuntarea, sambata, de catre deputatul controversat Delian Peevski, membru al partidului minoritatii musulmane turce (MDL, liberali), la nominalizarea la conducerea Agentiei Nationale bulgare pentru Securitate (DANS) nu a slabit hotararea protestatarilor, ci din contra.
 
Tensiunea creata de nominalizarea lui Peevski, fara experienta, dar cu legaturi cu un grup de presa si o banca, a afectat fragila pace sociala aparuta in urma alegerilor legislatibe anticipate din 12 mai, dupa o iarna marcata de proteste fata de saracie si de autoincendieri.

17 iunie 2013 08:41
Modifică setările cookies