• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Malcolm Turnbull, fost bancher si avocat, investit premier al Australiei, dupa un puci surpriza contra prim-ministrului Abbott

Malcolm Turnbull, fost bancher si avocat, investit premier al Australiei, dupa un "puci" surpriza contra prim-ministrului Abbott

Malcolm Turnbull a fost investit marti premier al Australiei, la cateva ore dupa ce a reusit un "puci" surpriza impotriva premierului conservator Tony Abbott, informeaza Reuters si AFP. 

Malcolm Turnbull este cel de-al 29-lea sef de guvern al Australiei: "Este foarte entuziasmant sa fii australian in acest moment", a declarat Turnbull, care va fi a patra persoana, in putin peste doi ani de zile, care ocupa fotoliul de premier al Australiei.

"Este o intamplare pe care nu am anticipat-o, trebuie sa va spun, insa o intamplare pe care sunt onorat ca am infruntat-o, fapt de care sunt perfect capabil", a adaugat el. 

Turnbull a promis un nou stil de guvernare pentru Australia, care transeaza cu cel al predecesorului sau, caruia detractorii ii reproseaza ca este autoritar si ia unilateral decizii. 

Ajuns la putere in 2013, dupa o larga victorie a conservatorilor in legislative, Tony Abbott a fost constrans sa organizeze luni seara un vot in cadrul Partidului Liberal, principala formatiune a coalitiei conservatoare aflate la putere, prin anuntul facut de Malcolm Turnbull ca va candida pentru conducerea lui.

Malcolm Turnbull, unul dintre cei mai vizibili ministri ai guvernului Abbott, a anuntat de asemenea ca va abandona functia de ministru al comunicatiilor. 

Fostul avocat a obtinut 54 de voturi din partea senatorilor si reprezentantilor liberali, contra 44 de voturi pe care le-a obtinut premierul Abbott, din ce in ce mai impopular in sondaje.


15 septembrie 2015 11:07
Modifică setările cookies