• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Noua vase si 17 avioane cauta aeronava cu 239 de pasageri, disparuta deasupra Marii Chinei de Sud

Noua vase si 17 avioane cauta aeronava cu 239 de pasageri, disparuta deasupra Marii Chinei de Sud

Un avion al companiei Malaysia Airlines, cu destinatia Beijing, a pierdut contactul cu turnul de control dupa ce a parasit Kuala Lumpur, a anuntat compania, citata de AFP.  239 de persoane se aflau la bord, printre care 12 copii de diverse varste. Erau oameni de 14 nationalitati, printre care francezi si americani, dar majoritatea chinezi. Pana la gasirea avionului, autoritatile malaieziene refuza sa vorbeasca despre un accident. Insa, in cazul in care s-ar confirma, ar fi cea mai grava catastrofa aviatica din 2001 incoace.

Avionul companiei Malaysian Airlines, un Boeing 777 care era in serviciu de 11 ani, a decolat vineri seara de la Kuala Lumpur spre Beijing. Dupa doua ore, in jurul orei 19.30, ora Romaniei, aeronava a disparut de pe radare fara sa fi emis niciun semnal de alarma. Se afla la 150 de kilometri nord de coasta Malaieziei, deasupra Marii Chinei de Sud.

La Beijing, cei care isi asteptau rudele, au fost anuntati initial de o intarziere. Apoi, pe tabela a aparut cuvantul ANULAT in dreptul zborului, iar oamenilor li s-a dat cumplita veste.

Operatiuni de amploare, in aer, pe uscat si pe apa, au fost declansate imediat. La 18 ore dupa disparitia avionului, din aer au fost reperate pe apa doua dare de combustibil lungi de circa 15-20 de kilometri, aflate la 500 de metri distanta una de alta. Cateva vase de salvare au pornit intr-acolo.

Odata identificata zona aproximativa unde s-ar afla avionul, acesta ar trebui sa fie gasit relativ repede. Asta deoarece avioanele de tipul celui disparut sunt dotate cu un sonar al carui semnal poate fi detectat cu echipamente specializate.

Sistemul a fost modernizat dupa accidentul din 2009, cand o cursa Air France de la Rio de Janeiro spre Paris s-a prabusit in Oceanul Atlantic. Epava a fost gasita la aproape doi ani dupa accident.

Compania Malaysia Airlines a inregistrat putine accidente. In octombrie, un bimotor Twin-Otter s-a prabusit la aterizare pe Insula Borneo, un accident soldat cu moartea copilotului si a unui pasager.  In 1977, un alt aparat s-a prabusit in sudul Malaysiei, provocand moartea a o suta de persoane.  Un accident ar fi o lovitura grea pentru companie, care a inregistrat pierderi pentru al patrulea trimestru consecutiv.


8 martie 2014 18:46
Modifică setările cookies