• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Mai puțin de un sfert dintre catalani mai vor să continue procesul de secesiune după alegerile din decembrie

Mai puțin de un sfert dintre catalani mai vor să continue procesul de secesiune după alegerile din decembrie

Aproape un sfert dintre catalani vor să continue planul de revendicare a independenţei faţă de Spania după alegerile regionale de la 21 decembrie, potrivit unui sondaj publicat în ediţia de luni de cotidianul El Pais, scrie Reuters.

Un referendum de autodeterminare ilegal, pe 1 octombrie, a atuncat ţara în cea mai gravă criză politică din ultimele decenii. Criza s-a mai atenuat după destituirea autorităţilor catalane separatiste de către Guvernul de la Madrid, căreia i s-a opus o rezistenţă mică.
 
Însă incertitudinile pot reveni în cazul unei victorii a taberei separatiste în scrutinul de la 21 decembrie.
 
Doar 24% dintre persoanele chestionate de Metroscopia spun că ar dori o continuare a procesului secesiunii după alegeri, în timp ce 71% spun că preferă ca politicienii să ajungă la un acord care să aibă la bază o rămânere a Cataloniei în Spania.
 
Partidele care susţin independenţa ar putea să nu-şi păstreze majoritatea absolută în Parlamentul catalan în scrutinul de luna viitoare, potrivit unei prime părţi, publicate duminică, a sondajului.
 
Însă citirea rezultatelor sondajului este îngreunată de marja de eroare de 2,4% a acestuia şi de faptul că cele două tabere se află la egalitate.
 
Ancheta a fost realizată telefonic, asupra unui număr de 1.800 de catalani, în perioada 20-22 noiembrie.

27 noiembrie 2017 16:30
Modifică setările cookies