• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Mahmoud Abbas va cere oficial Uniunii Europene să recunoască statul Palestina

Mahmoud Abbas va cere oficial Uniunii Europene să recunoască statul Palestina

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, va cere oficial Uniunii Europene, în cursul vizitei pe care o efectuează luni la Bruxelles, să recunoască statul Palestina, a afirmat duminică seară ministrul palestinian de externe, Riyad al-Malki, citat de AFP, scrie Agerpres.

Mahmoud Abbas "se aşteaptă ca miniştrii europeni de externe să recunoască în comun statul Palestina" ca răspuns la decizia preşedintelui american, Donald Trump, de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului, a declarat Riyad al-Malki într-un interviu acordat în exclusivitate agenţiei France Presse.

"Este cu adevărat important", a insistat el.

Preşedintele Autorităţii Palestiniene urmează să se întâlnească luni, în cursul unui dejun de lucru, cu şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, şi cu cei 28 de miniştri de externe, cu ocazia reuniunii lor lunare, cum a făcut premierul israelian, Benjamin Netanyahu, la 11 decembrie.

"Dacă europenii doresc să joace un rol, atunci ei trebuie să fie echitabili în modul în care tratează cele două părţi, iar asta trebuie să înceapă cu recunoaşterea statului Palestina", a pledat şeful diplomaţiei palestiniene.

El a mai subliniat că Mahmoud Abbas "rămâne angajat" în procesul de pace din Orientul Mijlociu, răspunzând temerilor manifestate de unele state membre după recentul discurs violent al liderului palestinian declarând "sfârşitul" Acordului de pace de la Oslo (1993).

"Le va spune (europenilor): 'Nu mă voi retrage din procesul de pace. Voi rămâne angajat, dar declar că exclusivitatea administraţiei americane de a fi singurul mediator al procesului de pace s-a încheiat'", a explicat Riyad al-Malki.

Vizita sa la Bruxelles coincide cu un turneu sub tensiune al vicepreşedintelui american, Mike Pence, în Orientul Mijlociu (Egipt, Iordania şi în Israel), boicotat de liderii palestinieni.

22 ianuarie 2018 09:46
Modifică setările cookies