MAE: Romania va participa cu experti la misiunea civila a UE in Ucraina |
||
Romania a trimis Uniunii Europene 22 de candidaturi ale unor experti in materie de politie si stat de drept pentru a contribui la misiunea UE din Ucraina, a precizat MAE, subliniind ca Bucurestiul intentioneaza sa identifice specialisti si pentru solicitari viitoare, scrie Mediafax.
Ministrii de Externe din UE au decis, saptamana trecuta, infiintarea unei misiuni civile pentru Ucraina, sub egida PSAC (Politica de Securitate si Aparare Comuna), dupa ce Uniunea Europeana a fost sesizata de Kiev in legatura cu necesitatea reformarii sectorului civil de securitate.
"In consecinta, a fost demarata planificarea pentru o astfel de misiune, fiind agreat un Concept de gestionare a crizei la Consiliul Afaceri Externe din iunie 2014, pentru ca, la reuniunea din iulie 2014, sa fie adoptata si Decizia Consiliului de infiintare a misiunii PSAC EUAM Ukraine (EU Advisory Mission for Civilian Security Sector Reform Ukraine)", precizeaza MAE, adaugand ca titulatura arata ca "misiunea are rol de consiliere in domeniul politiei si statului de drept."
In urma deciziei de infiintare a misiunii, structurile specializate ale UE au transmis solicitari de contributii cu personal adecvat, astfel incat aceasta sa beneficieze de expertiza din partea statelor membre, explica MAE.
"Romania doreste sa sprijine si in acest mod Ucraina, fiind deja identificati 22 experti nationali pe componentele de politie si stat de drept, candidaturile acestora fiind transmise spre evaluare catre structurile competente ale UE", se arata in raspunsul MAE.
De asemenea, Ministerul de Externe informeaza ca, in afara de cei 22 de experti, Romania intentioneaza sa identifice experti si pentru solicitarile viitoare de contributii ale EUAM Ucraina.
"Romania a pledat si va pleda in continuare pentru o implicare cat mai substantiala a UE in vecinatatea sa estica. Aceasta pozitionare principiala este determinata nu doar de recentele evolutii de securitate din bazinul Marii Negre, dar si de importanta ridicarii profilului strategic al intregii regiuni estice", mai precizeaza Ministerul Afacerilor Externe.
28 iulie 2014 18:39 |