• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
MAE lanseaza portalul e-VIZA pentru cetatenii straini

MAE lanseaza portalul e-VIZA pentru cetatenii straini

Portalul e-VIZA, destinat facilitarii obtinerii vizelor pentru cetatenii straini care doresc sa viziteze Romania, va fi disponibil incepand de joi, a anuntat, miercuri, secretarul general al MAE, Sorin Moise, intr-o conferinta de presa.

Portalul va permite cetatenilor straini "sa initieze procedura de obtinere a vizelor de oriunde s-ar afla, utilizand serviciul internet. Acest lucru va insemna, desigur, o scurtare substantiala a timpului de procesare a vizelor si a timpului pe care un cetatean strain il va petrece in aceasta procedura si va avea, de asemenea, beneficiul important al programarii electronice de acasa la ghiseu pentru interviul final in fata consulului", a precizat Sorin Moise, citat de Mediafax.
 
Proiectul este cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative, iar valoarea totala eligibila a proiectului (fara TVA) este de 16,690 milioane de lei. Valoarea eligibila nerambursabila este de 14,187 milioane de lei, iar suma alocata de Ministerul de Externe este de 2,5 milioane de lei.
 
Potrivit secretarului general al MAE, prin lansarea acestui portal Romania "intra intr-un club select" ce numara cateva state care mai folosesc acest tip de portal, precum Marea Britanie, Australia, Turcia sau SUA. Totodata, portatul va permite obtinerea "pentru statul roman pe termen mediu si lung a unor avantaje evidente in plan economic, avand in vedere interesul pe care cetatenii straini speram ca-l vor avea in accesarea acestui tip de proiect si ne gandim, in special, la faptul ca vom atrage mai multi turisti straini, vom atrage mai multi investitori straini, vom atrage mai multi studenti straini prin intermediul acestui instrument modern de obtinere a unei vize de intrare in Romania", a spus Sorin Moise.
 
Incepand de joi, orice strain care va dori sa vina in Romania va putea intra pe portal, a carui adresa este http://evisa.mae.ro, unde, introducand un set minim de informatii: nume, cetatenie, scopul calatoriei, va afla daca are sau nu nevoie de viza. In cazul in care are nevoie, solicitantul primeste un raspuns detaliat si va putea incarca pe portal documentele necesare obtinerii vizei. Dupa aprobarea dosarului, el va putea sa-si aleaga data si intervalul orar pentru a se prezenta la consulat in vederea depunerii documentelor in original.
 
Conform unui comunicat al MAE, in urma aderarii la UE, Romania a demarat implementarea tuturor masurilor necesare in scopul punerii in aplicare, in viitor, a intregului acquis Schengen, inclusiv in ceea ce priveste eliminarea controalelor la frontierele interne. Printre aceste masuri se numara si realizarea unui nou sistem national performant care sa permita centralizarea cererilor de vize formulate la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei.

17 aprilie 2014 08:00
Modifică setările cookies