• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Luxemburgul, tara catolica, a autorizat casatoria si adoptia pentru cupluri de acelasi sex

Luxemburgul, tara catolica, a autorizat casatoria si adoptia pentru cupluri de acelasi sex

Luxemburgul a autorizat miercuri casatoria si adoptia pentru cupluri de persoane de acelasi sex, alaturandu-se astfel celorlalte 11 state europene, relateaza AFP.

Proiectul de lege, care stipuleaza ca "doua persoane de sexe diferite sau de acelasi sex se pot casatori", a fost adoptat de Camera Deputatilor cu o larga majoritate de 56 de voturi la patru. De asemenea, el permite cuplurilor de acelasi sex sa adopte copii, unul dintre cele mai controversate puncte ale textului.
 
Aceasta tara cu o traditie catolica, dar care a recunoscut in 2004 dreptul la uniune civila cuplurilor de acelasi sex, a devenit astfel a 11-a tara europeana care recunoaste casatoria pentru toti, dupa Olanda (2001), Belgia (2003), Spania (2005), Suedia si Norvegia (2009), Portugalia si Islanda (2010), Danemarca (2012) si Franta si Marea Britanie (2013).
 
Primele casatorii urmeaza sa aiba loc la inceputul lui 2015, legea intrand in vigoare la sase luni de la adoptare. Casatoria intre persoane de acelasi sex a fost inscrisa, in 2009, in programul lui Jean-Claude Juncker, la acea vreme premier provenind din randul partidului crestin-social. Proiectul de lege a fost depus in iulie 2010 de catre ministrul Justitiei, tot un crestin-democrat, insa textul a fost amanat, incepand din 2012, in lipsa unui consens asupra problemei adoptiei.
 
Proiectul a fost relansat de catre Guvernul tanarului premier liberal Xavier Bettel, care conduce incepand din 2013 o coalitie intre socialisti si Verzi care i-a invins pe crestin-sociali. Bettel, in varrsta de 41 de ani, care si-a asumat public homosexualitatea, se afla intr-o uniune civila cu un tanar arhitect belgian.
 
Casatoria intre persoane de acelasi sex, care a obtinut consensul partidelor politice, cu exceptia partidului populist ADR, nu a provocat manifestatii in acest mic stat, cu aproximativ 500.000 de locuitori, ca cele organizate in Franta anul trecut, insa Biserica Catolica din Marele Ducat si-a reiterat luni atasamentul fata de casatoria traditionala. "Mariajul ar trebui sa-si pastreze pozitia institutionala deosebita de uniune de viata durabila, liber consimtita, intre un barbat si o femeie, orientata catre binele sotilor si procreere, reprezentand structura fundamentala bio-culturala a vietii sociale", a afirmat ea intr-un comunicat.

20 iunie 2014 12:17
Modifică setările cookies