• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Ciclistul Lance Armstrong recunoaste: Da, m-am dopat, totul este din vina mea

Ciclistul Lance Armstrong recunoaste: "Da, m-am dopat, totul este din vina mea"

Lance Armstrong a recunoscut pentru prima oara public, intr-un interviu acordat realizatoarei TV Oprah Winfrey, ca a luat produse dopante in timpul carierei sale cicliste, dupa mai mult de 10 ani in care a negat acest lucru, informeaza AFP.

El a raspuns "da" atunci cand realizatoarea TV Oprah Winfrey l-a intrebat daca s-a dopat in timpul celor sapte victorii la turul Frantei (1999-2005), intr-un prim interviu acordat dupa ce a fost radiat pe viata din ciclism.
 
Lance Armstrong s-a declarat "dezamagit" ca s-a dopat. "Totul este din vina mea", a spus el. Celebrul ciclist a precizat ca i-ar fi fost imposibil sa castige sapte editii consecutive ale Turului Frantei (1999-2005) fara sa se dopeze. El a recunoscut ca a facut transfuzii sangvine, a luat testosteron, cortizon si hormoni de crestere. "Cocktailul meu era EPO, transfuziile si testosteronul. La inceputul carierei mele exista cortizon, iar apoi a inceput generatia EPO, in anii '90", a adaugat el.
 
Acesta a adaugat ca nu si-a fortat niciun moment coechipierii sa se dopeze si ca niciodata nu a avut sentimentul ca triseaza.
Lance Armstrong a mai spus ca nu s-a dopat la editiile Turului Frantei din 2009 si 2010.
 
El a mai spus ca nu a dat afara pe cineva din echipa sa care nu se dopa: "Cred ca puteam face acest lucru, dar nu a fost cazul''. Despre medicul italian Michele Ferrari, Armstrong a spus ca este "un om bun si un om inteligent".
 
Armstrong a adaugat ca in prezent este mult mai fericit decat era in acea vreme si a precizat daca va exista o comisie de reconciliere, va fi primul care va merge.

Uniunea Ciclista Internationala a anuntat, in luna octombrie 2012, ca i-a retras lui Lance Armstrong cele sapte titluri din Turul Frantei, dupa un raport al Agentiei Antidoping Americane (USADA) in care rutierul texan era acuzat de dopaj sistematic.
 
USADA a intocmit un dosar cu peste 1.000 de pagini in cazul Lance Armstrong, care contine probe evidente si marturiile unor fosti coechipieri ai rutierului, ce dovedesc ca americanul crease un sistem complex de dopaj, la echipa la care era lider, US Postal. Fostul sportiv este acuzat ca a utilizat substante interzise, printre care EPO si steroizi, precum si transfuzii sanguine, de-a lungul carierei sale. Potrivit marturiilor culese de USADA, mai multi coechipieri ai lui Armstrong s-au dopat in acelasi timp cu liderul echipei.
 
Joi, Comitetul Olimpic International i-a cerut ciclistului american Lance Armstrong sa returneze medalia de bronz castigata in proba de contratimp la Jocurile Olimpice din 2000 de la Sydney.

18 ianuarie 2013 08:42
Modifică setările cookies