Marte este o planeta care trece periodic prin schimbari climatice si care se afla pe cale sa iasa dintr-o lunga era glaciara care a atins apogeul in urma cu 370.000 de ani, conform unui studiu publicat joi in ultimul numar al revistei Science, scrie Agerpres.
Oamenii de stiinta au examinat calota glaciara de la polul nord al Planetei Rosii, prin intermediul datelor radar obtinute de la sonda orbitala Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) apartinand NASA iar concluziile pe care le-au obtinut ofera o noua perspectiva asupra dinamicii climatului de pe Marte si se pot dovedi folositoare chiar si pentru o mai buna intelegere a evolutiilor climatice terestre.
La fel ca si Pamantul, Marte trece prin ere glaciare, insa mecanica schimbarilor climaterice martiene este diferita. Pe Terra, gheata se acumuleaza la poli pe masura ce temperaturile scad si apoi inainteaza spre zonele subpolare si chiar dincolo de acestea. Insa planeta Marte are o inclinatie foarte inconstanta: in prezent inclinatia axei sale este de aproximativ 25 de grade, dar poate ajunge la 60 de grade - prin comparatie, inclinatia axei Pamantului variaza putin, intre 22 si 25 de grade.
Schimbarea inclinatiei axei martiene dureaza foarte mult timp, insa atunci cand inclinatia este aproape de 60 de grade, Marte apare ca si cand ar fi culcata pe o parte - conditii in care polii planetei sunt incalziti, iar cea mai mare parte a calotelor glaciare se topesc si ajung in atmosfera sub forma de vapori, dupa care apa se recolecteaza la latitudinile medii ale planetei. Astfel, spre deosebire de Pamant, pe Marte o era glaciara inseamna mai putina gheata la poli si mai multa in apropiere de ecuatorul planetei.
Isaac Smith, planetolog la Institutul de Stiinte Planetare din Tucson, studia marile urme in spirala lasate in gheata martiana de la Polul Nord al planetei de vant, urme care se intind pe aproximativ 800 de kilometri si au adancimea de aproximativ 800 de metri. Astfel el a remarcat prezenta unor straturi depozitate uniform pe calota glaciara - o schimbare brusca semnaland trecerea de la eroziune la acumulare. Conform acestui studiu, la polii martieni (dar in special la polul nord) s-au acumulat 87.000 de kilometri cubi de gheata incepand cu sfarsitul ultimei ere glaciare. Acest volum ar fi suficient pentru a acoperi intreaga planeta sub un strat de 60 de centimetri de gheata.
27 mai 2016 15:09
|
|