• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Kim Jong-un risca sa fie deferit CPI pentru crimele din Coreea de Nord

Kim Jong-un risca sa fie deferit CPI pentru crimele din Coreea de Nord 

Liderul de la Phenian, Kim Jong-un, dar si sefii serviciilor de securitate nord-coreene risca sa fie adusi in fata justitiei internationale pentru acte de tortura si crime comparabile cu cele din perioada nazista, avertizeaza experti ai Natiunilor Unite.

"Vom recomanda Natiunilor Unite sa sesizeze Curtea Penala Internationala pentru tragerea la raspundere a infractorilor, inclusiv, posibil, a dumneavoastra", i-au scris anchetatorii ONU liderului nord-coreean. 

"Comisia a stabilit ca incalcari sistematice, extinse si grosolane ale drepturilor omului au fost si sunt comise de catre Republica Populara Democratica Coreea, iar in numeroase cazuri aceste incalcari constituie crime impotriva umanitatii", se arata in raportul ONU.

Presedintele Comisiei de ancheta a Natiunilor Unite, Michael Kirby, a atras atentia ca membrii comunitatii internationale nu mai pot afirma ca nu cunosc situatia ca scuza pentru a nu actiona.

"La sfarsitul celui de-al II-lea Razboi Mondial multi oameni au spus «nu stiam». Acum comunitatea internationala cunoaste situatia. Nu va exista posibilitatea unor scuze pentru inactiuni", a subliniat Kirby. 

Comisia a constatat ca "sute de mii de detinuti politici au murit in lagare nord-coreene, in ultimii 50 de ani, eliminati prin actiuni de infometare, munca silnica, executii, tortura, violuri, refuzul dreptului la reproducere, avorturi provocate cu forta, infanticid".


18 februarie 2014 12:56
Modifică setările cookies