• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Jumătate din zborurile europene, întârziate de o defecțiune tehnică

Jumătate din zborurile europene, întârziate de o defecțiune tehnică

O 'defecţiune' tehnică ar putea provoca întârzieri pentru circa jumătate din cele aproape 30.000 de zboruri programate marţi în spaţiul aerian european, a comunicat Eurocontrol, organizaţia europeană pentru siguranţa navigaţiei aeriene.

'Astăzi, 29.500 de zboruri erau aşteptate în reţeaua europeană. Aproximativ jumătate dintre ele ar putea înregistra o întârziere din cauza unei pene a sistemului', a precizat Eurocontrol, într-un comunicat citat de AFP, scrie Agerpres.
 
Eurocontrol semnalase puţin mai devreme o 'defecţiune a sistemului ameliorat de gestiune tactică a fluxurilor', denumit ETFMS.
 
'Problema cu sistemul ETFMS a fost identificată şi sunt luate măsuri pentru a permite revenirea la normal', a dat asigurări Eurocontrol, care se aşteaptă ca situaţia să fie restabilită în totalitate 'până la sfârşitul serii'.
 
'Însă planurile de zbor depuse înaintea orei 10.26 UTC au fost pierdute şi li s-a cerut operatorilor aerieni să depună din nou planuri de zbor pentru toate aparatele care nu au decolat încă', a indicat organizaţia.
 
Eurocontrol nu a dat detalii despre defecţiunea tehnică ce a provocat aceste perturbări, însă o purtătoare de cuvânt a declarat pentru AFP că este vorba despre o problemă neobişnuită.
 
Mai multe aeroporturi europene au început să semnaleze în cursul după-amiezii perturbări în activitate.
 
Aeroportul Amsterdam-Schipol i-a invitat pe călători să consulte informaţiile de pe site-ul său în urma incidentului de la Eurocontrol, menţionând 'posibile consecinţe asupra procedurilor de plecare'.
 
'Traficul nostru se confruntă cu întârzieri din cauza unor probleme în sistemele @eurocontrol', a indicat şi aeroportul din Helsinki, tot pe Twitter.
 
La rândul său, aeroportul din Bruxelles a anunţat că decolările 'sunt de acum limitate la zece pe oră' şi că evaluează 'impactul pentru orele următoare'.

3 aprilie 2018 19:12
Modifică setările cookies