• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Judecatorii au redeschis dosarul Tiganca imputita , in care Traian Basescu ar putea fi acuzat de furt si insulta

Judecatorii au redeschis dosarul "Tiganca imputita", in care Traian Basescu ar putea fi acuzat de furt si insulta

Judecatoria Sectorului 1 a confirmat luni ordonanta procurorilor de redeschidere a cercetarilor in dosarul in care Traian Basescu i-a luat, in 2007, telefonul mobil unei jurnaliste si a folosit apelativul "tiganca imputita" la adresa acesteia.

In urma acestei decizii, procurorii il pot pune sub acuzare pe Traian Basescu, pentru savarsirea infractiunilor de furt si insulta.
 
Incidentul s-a petrecut in ziua de 19 mai 2007, in timp ce fostul presedinte Traian Basescu si sotia sa se aflau la cumparaturi intr-un supermarket din Bucuresti.O jurnalista i-a filmat cu telefonul mobil in momentul in care acestia se aflau la casa de marcat, adresand presedintelui intrebari legate de cumparaturile efectuate. El a raspuns unor intrebari, dupa care a rugat-o pe jurnalista sa inceteze. Ea a insistat, iar Traian Basescu i s-a adresat: "mai, pasarica, tu nu ai treaba azi?", dupa care i-a luat din mana telefonul, refuzand sa i-l returneze.
 
La iesirea din complexul comercial, jurnalista i-a cerut presedintelui sa-i inapoieze telefonul, insa acesta i-a replicat: "Ia reclama-ma tu la Politie. Vino luni, la Cotroceni, si-ti dau telefonul". Seara, telefonul a fost returnat unei echipe de jurnalisti, la sediul central al Partidului Democrat. Telefonul Andreei Pana inregistrase, insa, in continuare, convorbirea pe care presedintele a avut-o cu sotia.
 
Intrebat de aceasta daca ii da telefonul inapoi jurnalistei, seful statului a raspuns: "Da", dupa care i-a salutat pe ziaristii aflati la iesirea din magazin si a continuat catre sotie - "Cat era de agresiva tiganca asta imputita ... nu stiu, Maria ... da' trebuia sa i se intample odata".
 
Imediat dupa incident, presedintele Basescu a rugat-o pe Andreea Pana sa accepte "scuzele sale sincere pentru situatia creata".
 
La 23 mai 2007, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a decis, cu unanimitate de voturi, sa il sanctioneze pe seful statului cu avertisment, stabilind ca utilizarea expresiei "tiganca imputita" este o discriminare.
 
Ulterior, in mai 2008, magistratii Inaltei Curti de Casatie Justitie au anulat sanctiunea cu avertisment aplicata lui Traian Basescu de catre CNCD.
 

26 mai 2015 09:02
Modifică setările cookies