• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Japonia a ucis 251 de balene in ultima campanie in Antarctica, inaintea interdictiei impuse de Curtea Internationala de Justitie

Japonia a ucis 251 de balene in ultima campanie in Antarctica, inaintea interdictiei impuse de Curtea Internationala de Justitie

Japonia a anuntat ca a ucis 251 de balene in cursul campaniei sale anuale de "pescuit stiintific" in Antarctica, ultima in urma interdictiei impuse recent de catre Curtea Internationala de Justitie (CIJ) de la Haga, relateaza AFP.

Aceste date, dezvaluite marti de catre Agentia japoneza pentru Pescuit, sunt superioare bilantului de 103 de cetacee ucise in campania precedenta, dar inferioare fata de obiectivul de aproximativ 935 de balene pentru perioada 3 ianuarie-13 martie.
 
Obligata de CIJ, cea mai inalta instanta judiciara a ONU, Japonia a anuntat la 3 aprilie ca va renunta, pentru prima data dupa 27 de ani, la viitoarea sa campanie de vanatoare de balene in Antarctica, care ar fi urmat sa aiba loc iarna viitoare timp de doua-trei luni.
 
"Insa preconizam sa continuam programul de cercetare in alt loc, conform planului", a declarat pentru AFP un oficial din cadrul Agentiei, scrie Mediafax.
 
CIJ a dat dreptate Australiei, care a chemat Japonia in fata Curtii in 2010, argumentand ca Japonia deturneaza un moratoriu al Comisiei internationale pentru balene (CBI) datand din 1986 si care autorizeaza vanatoarea de balene exclusiv in copuri stiintifice. CIJ a apreciat ca Japonia ascunde o activitate comerciala in spatele unui program de cercetare stiintifica.

9 aprilie 2014 08:21
Modifică setările cookies