• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Iulia Trimosenko isi anunta candidatura la alegerile prezidentiale din Ucraina

Iulia Trimosenko isi anunta candidatura la alegerile prezidentiale din Ucraina

Fostul premier ucrainean Iulia Timosenko si-a anuntat, joi, candidatura la alegerile prezidentiale din mai, relateaza AFP.

"Prevad sa candidez pentru postul de presedinte", a declarat Timosenko, in varsta de 54 de ani, in cursul unei conferinte de presa la Kiev.
 
Ea a precizat ca intentioneaza sa le ceara deputatilor partidului sau Batkivscina (Patria), care urmeaza sa se reuneasca in congres la 29 martie, sa ii prezinte oficial candidatura.

Timosenko a candidat deja la presedintie in 2010 si a fost invinsa de Viktor Ianukovici. Anul urmator, ea a fost condamnata la sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere dupa incheierea unui contract privind gazele cu Rusia. In opinia sustinatorilor sai si a unei parti a tarilor occidentale, condamnarea sa a fost motivata politic.

Ea a fost pusa in libertate la 22 februarie, in ziua destituirii presedintelui Viktor Ianukovici de catre contestatarii sai la Kiev. Presedintele interimar Oleksandr Turcinov a declarat ca nu va candida.

Potrivit unui sondaj recent, miliardarul si omul politic Petro Porosenko este cel mai bine plasat pentru a castiga alegerile din 25 mai. Scrutinul va avea loc pe fondul unei crize economice si politice majore, care a adus Ucraina in pragul falimentului si care a costat-o peninsula Crimeea, anexata de Rusia.
 

27 martie 2014 14:30
Modifică setările cookies