• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Israelul respinge propunerile SUA cu privire la asigurarea securitatii Vaii Iordanului

Israelul respinge propunerile SUA cu privire la asigurarea securitatii Vaii Iordanului

Israelul respinge propunerile Statelor Unite cu privire la asigurarea securitatii Vaii Iordanului, a anuntat duminica ministrul pentru Relatii Internationale Youval Steinitz, un apropiat al premierului Benjamin Netanyahu, relateaza AFP, preluata de Mediafax.

"Securitatea trebuie sa ramana pe mana noastra. Toti cei care propun o solutie care consta in mobilizarea unei forte internationale, politisti palestinieni sau mijloace tehnologice nu inteleg nimic in legatura cu Orientul Mijlociu", a declarat Steinitz.
 
Ministrul a facut aceste declaratii in momentul in care secretarul de Stat american John Kerry prezinta israelienilor si palestinienilor un proiect de acord-cadru cu privire la solutionarea conflictului din Orientul Mijlociu.
 
Steinitz se referea la un proiect american privind mobilizarea unor sisteme de aparare si supraveghere sofisticate in Valea Iordanului, de-a lungul frontierei dintre Cisiordania si Iordania, in cazul unei retrageri israeliene din aceasta regiune.
 
Aceasta propunere a fost elaborata la sfarsitul anului trecut de catre generalul John Allen, fostul comandant al coalitiei internationale din Afganistan, consilier special pentru Orientul Mijlociu.
 
Palestinienii insista asupra incetarii ocuparii teritoriului lor, dar accepta o forta internationala, o optiune deja respinsa de Israel.
 
Potrivit presei arabe si israeliene, Statele Unite ar fi propus o mentinere a fortelor israeliene la frontiera dintre Cisiordania si Iordania timp de 10 sau 15 ani de la semnarea unui tratat de pace, ceea ce palestinienii refuza.

5 ianuarie 2014 10:42
Modifică setările cookies