• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Israelul isi alege al 10-lea presedinte din istoria statului. Cinci candidati vor sa-I ia locul lui Shimon Peres

Israelul isi alege al 10-lea presedinte din istoria statului. Cinci candidati vor sa-I ia locul lui Shimon Peres

Cinci candidati sunt inscrisi in cursa pentru a-i succeda lui Shimon Peres la presedintia statului Israel, noul sef al statului urmand sa fie ales marti de Knesset (Parlament), relateaza AFP.

REUVEN RIVLIN - 74 de ani, fost presedinte al Knessetului si membru al partidului de dreapta nationalist Likud al lui Benjamin Netanyahu. Deputat din 1988 si invins la alegerile prezidentiale din 2007 de Shimon Peres, el este favoritul presei. "Bibi" Netanyahu, cu care are divergente ideologice si relatii personale dificile, a sprijinit cu greu candidatura lui.
 
MEIR SHEETRIT - 65 de ani, ales deputat al Likud in 1981. El a trecut ulterior la partidul de centru-dreapta Kadima (nascut dintr-o sciziune a Likud) in 2005, apoi la noua formatiune de centru HaTnuah a ministrului Justitiei Tzipi Livni in 2012. El a fost ministru al Finantelor, Justitiei, Transporturilor si Educatiei si beneficiaza de imaginea unui "om din popor".
 
DALIA ITZIK - 61 de ani, fost deputat al Partidului Muncii (1992) si trecuta ulterior la Kadima in 2005. Ea a fost prima femeie presedinta a Knessetului, in 2006 si a preluat pentru scurt timp conducerea statului in 2007 cand presedintele din perioada respectiva, Moshe Katsav, a fost nevoit sa renunte la functie in urma unui scandal sexual.
 
DALIA DORNER - 80 de ani, fost judecator al Curtii Supreme din Israel, o pozitie de prestigiu. Ea nu apartine clasei politice.
 
DAN SHECHTMAN - 73 de ani, la fel ca Dalia Dorner el provine din societatea civila. Profesor la celebrul Institut Technion din Haifa (nord), el a dobandit o reputatie internationala dupa ce a obtinut premiul Nobel pentru Chimie in 2011 pentru descoperirea cvasicristalelor.

10 iunie 2014 08:48
Modifică setările cookies