• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Imagini din centrul unei stele, realizate cu doar cateva minute inainte de explozia ei

Imagini din centrul unei stele, realizate cu doar cateva minute inainte de explozia ei 

Oamenii de stiinta au reusit sa obtina pentru prima data imagini din centrul unei stele, realizate cu doar cateva minute inainte de explozia acesteia, ridicand astfel valul care acopera unul dintre cele mai mari mistere ce inconjoara originea materiei si a vietii, informeaza AFP.

Aceste imagini, realizate cu ajutorul telescopului NuSTAR cu raze X, lansat de NASA in 2012, au permis alcatuirea hartii undelor de soc care au condus probabil la moartea unei stele, in 1671, pentru a da nastere supernovei Cassiopeia - care se afla la o distanta de 11.000 de ani-lumina de Terra.

Imaginile au dezvaluit modul in care resturile stelare intra in coliziune, in unda de soc, cu gazul si praful stelar din vecinatate, incalzindu-se in acest proces. 

Telescopul NuSTAR a putut astfel sa recreeze prima harta a emisiilor de raze X cu energie ridicata provenind de la materialele create chiar in centrul stelei care explodeaza, au precizat ei. Energia eliberata impinge straturile exterioare ale stelei, iar resturile stelare sunt proiectate peste tot in Univers cu o viteza de peste 5.000 de kilometri pe secunda. 

"Aceste imagini reprezinta una dintre cele mai importante descoperiri din domeniul astrofizicii din ultimele decenii", considera Steven Boggs, profesor de fizica la Universitatea Berkeley din California, unul dintre autorii studiului


20 februarie 2014 13:08
Modifică setările cookies